Kuula artiklit
Autor: Kadi Heinsalu • 4. aprill 2024
Kuula artiklit

Perearst ootab onkopatsiendi kohta ravijärgseid juhiseid

Ideaalis võiks perearst oma nimistu onkoloogilise haige ravi lõppedes saada eriarstist kolleegilt juhiseid, kuidas tema saaks patsienti edasi jälgida, rääkis Kivimäe perearstikeskuse juhataja ja perearst Lembi Põlder.
Perearst Lembi Põlder esines ettekandega ka 2022. aasta onkoloogiakonverentsil “Enne ja pärast vähiravi”. Taamal vähiliidu president dr Vahur Valvere.
Foto: Kaarel Tigas

Perearst Lembi Põlder on üks moderaatoritest 16. mail toimuval onkoloogiakonverentsil “Paradigma muutused”.

Kui valmis on perearstid praegu märkama onkoloogilise haiguse ilminguid oma nimistu patsientide seas?

Perearstid jälgivad kõik oma nimistu patsiente kõikide krooniliste ja ägedate haiguste suhtes. Väga suur osa perearsti tööst on profülaktiline – elustiili nõustamine ja suur osa on ka psühholoogilisel nõustamisel. Onkoloogiline haigus ei erine selles osas teistest tõsistest haigustest. Onkoloogiline haigus on diferentsiaaldiagnoosina alati nimekirjas, kui patsient pöördub ebaselgete kaebustega.

Millist rolli peaks kandma perearst ravi ajal või on kõik korraldus suuresti ikka eriarstiabi käes?

Onkoloogilise ravi korraldus ja ravi on suuresti eriarstiabi käes ja ma olen seda meelt, et nii võiks see ka jääda. Väga oluline on, et patsiendi haigusloo epikriisid jõuaksid õigel ajal digilukku, raviskeemid oleks nähtavad jne. Meil on kasutusel andmevaatur ja tänu sellele on patsiendi jälgimine ja toetamine oluliselt lihtsamaks muutunud. Perearsti roll on ravi ajal pigem toetav, aga toetada saab paremini, kui me oleme paremini informeeritud.

Pärast ravi lõppu, kuidas saab esmatasand toetada inimese taastumist ja tema tervise jälgimist? Mis on ideaalmudel?

Ideaalis peaks peale ravi lõppu olemas olema selged juhised – millal tulla kontrolli, mida jälgida ja mille puhul on vaja uuesti onkoloogile tagasi suunata. Ideaalmudelis oleks patsiendile olemas peale ravi lõppu olemas ka psühholoogiline tugi.

Perearst ootab onkopatsiendi kohta ravijärgseid juhiseid
Kuula artiklit

Perearst ootab onkopatsiendi kohta ravijärgseid juhiseid

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099