Autor: Meditsiiniuudised • 13. juuni 2024

Uued ravimid jõuavad Eesti patsientideni teistest kaks kuud hiljem

Uuringu “Patients W.A.I.T. 2023” kohaselt registreeriti Euroopas aastail 2019–2022 167 uut ravimit, millest on Euroopas keskmiselt kättesaadavad 72 ja Eestis 31. Ka tuleb Eesti patsientidel uusi ravimeid oodata kauem: kui ELis ja EMP riikides on uue ravimi hüvitamiseni jõudmise aeg keskmiselt 529 päeva, siis Eestis 588 päeva.

Kui Saksamaal jõuab uus ravim patsiendini keskmiselt 126 päevaga, siis Poolas on sama näitaja 804 päeva.
Foto: Shutterstock

Euroopa ravimitootjate assotsiatsiooni (EFPIA) juhi Nathalie Molli kinnitusel on põhjused, miks eurooplased peavad uute ravimite nendeni jõudmist ootama, peaaegu alati mitme teguri kombinatsioon. “Uute ravimite patsientideni jõudmise viivituste põhjused erinevad riigiti, aga ka ravivaldkonniti, seetõttu ei saa ka kättesaadavuse küsimusi lahendada Euroopa liidu õigusaktidega. Et muutusi tuua, on vaja teha muudatusi kõikidel tasanditel, sealjuures liikmesriikide regulatsioonides. Ravimitootjad on valmis panustama, et innovatsioon jõuaks patisentideni kiiremini,” ütles ta.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099