6. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pole piisavalt taastusravi spetsialiste

Haapsalu Neuroloogilist Rehabilitatsioonikeskust veebruari alguses kontrollinud õiguskantsler Allar Jõks leidis- et selle vajaliku teenuse pakkumist piirab taastusravi spetsialistide puudus.    Hoolimata asjaolust- et igal aastal lõpetab kooli kuni 70 kvalifitseeritud erialaspetsialisti- ei jõua enamik neist Eestis erialasele tööle- teatas õiguskantsleri büroo. Kuna taastusravi spetsialiste koolitab riik- siis peaks õiguskantsleri hinnangul kaaluma võimalusi- kuidas koolituse saanuid hiljem siiski tervishoiusüsteemis hoida. Taastusravi spetsialistide arvu suurenemisel tervishoiusüsteemis oleks senisest enam võimalik pakkuda taastusravi ambulatoorses vormis ning isiku elukohale lähemal. Samuti valmistab probleeme taastusravi teenusele kehtestatud omaosaluse määr- mis piirab väiksema sissetulekuga isikute juurdepääsu vajalikule teenusele. SA Haapsalu Neuroloogiline Rehabilitatsioonikeskus osutab ambulatoorset ja statsionaarset taastusravi täiskasvanutele ja lastele- kellest suurem osa on liikumispuudega. Ravi liikideks on füsioteraapia- tegevusteraapia- vesivõimlemine- massaaž- elekterravi- mudaravi jm. Keskuses on 102 voodikohta- millest 20 on lastele. Aastal 2006 raviti 2252 patsienti. Rehabilitatsioonikeskuses on keskmiselt üks töötaja ühe voodikoha kohta. „See oli minu esimene visiit spetsiifiliselt taastusraviteenust osutavasse tervishoiuasutusse. Haapsalu Neuroloogiline Rehabilitatisoonikeskus on asutus- kuhu ma ka ise vajadusel  kõhklematult ravile tuleksin“- tunnustas Allar Jõks. „Kõik küsitletud patsiendid olid väga rahul keskuses pakutavate taastusraviteenustega ning personali pühendumise ja professionaalsusega. Inimsõbralik ja kodune atmosfäär- ka puuetega inimestele kohandatud hoone - kõik see mõjub taastumisele positiivselt“.
Mu.ee toetajad:
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708