4. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Avasta rinnavähk õigeaegselt

1. - 30. maini toimub Eestis rinnavähi ennetamise kampaania „Ära jää hiljaks“- mille eesmärk on teadvustada inimestele- et varases staadiumis avastatud rinnavähk on ravitav ja kutsuda üles naisi osalema sõeluuringus. SA Vähi Sõeluuringute- Tervise Arengu Instituudi ning Haigekassa koostööna kutsutakse naisi üle Eesti rinnavähi uuringutele- vahendas Arst.ee. Nimelise kutse saavad naised vanuses 50-65 aastat. Kutseid saadetakse järk-järgult sünniaastate kaupa- kuna kõiki naisi ei ole võimalik korraga uurida. Sel aastal kutsutakse uuringutele 1945- 1948- 1949- 1951- 1952- 1956 ja 1958 aastal sündinud ravikindlustusega naised. Kutse saanud naistest tuli eelmisel aastal sõeluuringutele veidi alla poole. Suurimaks probleemiks siiani ongi olnud küllaltki tagasihoidlik naiste osalus. Selle aasta eesmärgiks on hõlmatuse taset veelgi tõsta- kuid teiste riikide kogemused on näidanud- et see on pikaajaline ja raske ülesanne. Tahame naistele panna südamele- et nad rohkem hooliks oma tervisest. Maailmas on tõestatud- et hästi organiseeritud sõeluuringutega on võimalik suremust rinnavähki vähendada kuni 30%. Samuti on tänapäeval märkimisväärselt paranenud ravivõimalused. Selle aasta mais tutvustab Eesti Vähiliit rinnavähi varajase avastamise projekti „Ära jää hiljaks!“ raames avalikkusele esmakordselt rinnavähi ülemaailmset sümbolit ROOSAT LINTi ROOSA LINT kui lootuse sümbol võeti laialdaselt kasutusele 1992. a. Evelyn H. Lauderi poolt. Sümboli eesmärk on  juhtida tähelepanu rinnavähi varajase avastamise võimalusele ning selle diagnoosimise- ja ravi probleemidele. Samas on see võimalus toetada vähiga võitlevaid naisi ja nende peresid toimetulekul haiguse ja sellega seotud hirmudega. ROOSA LINDI kampaania raames kogutakse raha Vähiliidu uue mammograafiabussi ostuks- mille abil viiakse edaspidi läbi uuringuid Eestimaa väikelinnades. Kandes rinnas ROOSAT LINTi- näitame- et hoolime endast- lähedastest ja neist- kes rinnavähki põevad. Rinnavähi varajase avastamise teavitusüritusi toetab presidendiproua Evelin Ilves. Projektis osalevad ka paljud firmad - Hansapank- Avon- ERGO- SAS- Roche Eesti- AstraZeneca- Sanofi-Aventis- Novartis Pharma- Apotheka- Farmacia- Selver- Tallinna ja Tartu Kaubamaja- Mosaic- mille töötajad toetavad kampaaniat kandes roosat linti. Suure panuse projekti õnnestumisse annavad ka perearstid- günekoloogid- onkoloogid ja ajakirjanikud.
Mu.ee toetajad:
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708