Autor: Violetta Riidas • 27. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestisse saabuvad kogemusi jagama maailma tipparstid

13-14 .juunil saabuvad Eestise tipparstid, et anda ülevaade seksuaalselt teel levivate haiguste erivormidest, mille osas meie arstidel on veel vähe kogemusi.

Nii Põhjamaades kui Baltikumis räägitakse sellisel tasemele seksuaalsel teel levivatest haigustest esmakordselt.

Konverenstile saabuvad arstid Argentiinast, UKst, Horvaatiast, Taanist ja Saksamaalt. Kõrgetasemelise konverentsi korraldajaks on Seksuaalsel Teel Levivate Infektsioonide Eesti Ühing.„Kui meil ollakse siiani suguhaigustega seoses harjutud mõtlema eelkõige heteroseksuaalidele, siis muutunud aeg ja kombed nõuavad arstidelt, et viiakse ennast kurssi ka suguhaiguste eripäraga gaydel, lesbidel ning samuti ka lastel “ selgitas konverentsi peakorraldaja ja initsiaator dr Airi Põder.Mikroobide ja viiruste maailma ei püsi paigal vaid areneb ja juurde on tulnud info uutest sugulisel teel levivatest infektsioonidest.Konverentsi põhiteemana käsitletaksegi uusi suguhaigusi, samuti suguhaiguste levikut ja eripära lastel, gaydel ja lesbidel. Tegemist on kaasaegseima käsitlusega, mille tulemusena saavad Eesti arstid palju olulist informatsiooni edasiseks tööks.Eestis on teadaolevalt tuhandeid gaysid ja lesbisid, kes suguhaiguste aspektist vaadatuna erikäsitlust vajavad, vastav teadmus Eestis täna aga praktiliselt puudub.Laste väärkohtlemise puhul räägitakse palju psühholoogilisest aspektist aga siin on olemas alati ka suhuhaiguste risk. Tartu Ülikoolis läbiviidud uuringu põhjal võime öelda, et 7-8% küsitletutest vastas, et neid on lapsena seksuaalselt väärkoheldud. Seksuaalselt väärkoheldud lastel on sama suur võimalus nakatuda mõnda suguhaigusesse kui täiskasvanutelgi. Kuna vastav kogemus on Eestis väga väike, siis on konverentsile kutsutud esinema laste dermatoveneroloog Argentiinast, kes räägib oma kogemustest lastel esinevatest suguhaigustest.Suguhaiguste hulka kuulub näiteks ka viimasel ajal palju kõneainet tekitanud HPV infektsioon, mis ei põhjusta mitte ainult emakakaela vähki naistel ,vaid ka meestel esinevaid kasvajaid ja kondüloome. HPV infektsiooni ohtlikkusest meestel räägib konverentil prof. Skerlev – selle ala üks tippspetsialiste maailmas.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099