Autor: Violetta Riidas • 28. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maailma Gastroenteroloogia Organisatsioon korraldas 50 riigis seedetervise uuringu

Maailma Gastroenteroloogia Organisatsioon (WGO) korraldas esmakordselt 50 riiki hõlmava epidemioloogilise uurimuse, mille käigus saadi teada seedehäirete esinemissagedus ja mõju tervisele. Koostööd tehti ka Tartu Ülikooli teadlastega, eeskätt seoses Helicobacter pylori infektsiooniga.

Euroopas on seedehäired umbes 40–80 miljonil inimesel ja sellega seonduvad kulud ulatuvad umbes 5,1 miljardi euroni, teatas WGO. Paljudel inimestel on WGO uuringu andmetel kord elus olnud seedehäire või seedetrakti haigus. See võis olla ravile allumatu kõhugripp, tavaline seedehäire või mõni tõsisem probleem, näiteks krooniline haavandiline jämesoolepõletik.

Seedetrakti haigused ja funktsionaalsed seedehäired (kõhukinnisus, ärritunud soole sündroom, düspepsia, puhitus) on tingitud mitmest tegurist, mille hulgas on toitumisharjumused ja elustiil. Üldiselt seostuvad seedehäired olulise ebamugavustunde, töövõimetuse, perekonnaelu probleemide, suurte tervishoiukulude ning töölt puudumise ja muust produktiivsest tegevusest kõrvalejäämisega.Tasakaalust väljas toidusedel, kiirustamine või toidukordade vahelejätmine ja ebatervislik eluviis võivad seedehäirete tekkimisele kaasa aidata. Ülemaailmses tarbijauuringus 2006–2007 väitis üle 55% naistest kogu maailmas, et neil on seedehäired (nt kõhukinnisus, puhitused ja kõrvetised).Maailma Gastroenteroloogia Organisatsiooni presidendi professor Eamonn Quigley`i sõnul tähistab WGO sel aastal 50. sünnipäeva ning aasta jooksul plaanitakse juhtida inimeste tähelepanu toitumise ja seedetrakti tervise tähtsusele. „Seedehäired mõjutavad suurt hulka inimesi ja võivad tekitada selliseid tõsiseid haigusi nagu käärsoolevähk. Meie arvates on toitumine seedetrakti tervise – nagu ka üldise tervisega – lahutamatult seotud. Uuringust selgus, et seedehäirete esinemine on palju suurem, kui me ootasime. See näitas selgelt, et paljudel on tõsised probleemid ning nad ei pöördu ühtlasi oma muredega arsti poole,“ lisas Quigley.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099