Autor: Violetta Riidas • 2. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Naise tervise konverentsil olid fookuses üle 40-aastased naised

Täna, 30. mail tipnes maikuine naise tervise teavituskampaania Eesti Naise Tervise II konverentsiga, mis peeti Tallinnas Radisson SAS hotellis. Üritus tõi üle Eesti kohale veidi üle 350 arsti, peamiselt perearste, kardiolooge ja sisearste.

Avasõnas luges europarlamendi saadik Katrin Saks ette konverentsi patrooni proua Evelin Ilvese saatesõnad ja pööras tähelepanu sellele, et inimese eluetapid ei erine enam nii palju kui varasematel aegadel: nüüd määravad inimese toimetuleku ja elukvaliteedi olenemata east inimese hoiakud ja tervislik seisund, vanus ei sea enam piiranguid ühegi eesmärgi seadmisel ega selle poole liikumisel. Selle nimel, et inimestel oleks võimalik parandada elustiili ja kujundada positiivseid harjumusi, töötavad ka Euroopa Ühenduse mitmed institutsioonid.

Terve tööpäeva kestnud konverentsil diskuteerisid arstid oskuslike valikute tegemise, vananemise bioloogiliste aluste, unetuse, südamehaiguste ravi, migreeni ja insuldi seoste, keeruliste haigusjuhtude, pöiadeformatsioonide, hammaste kaotuse ja eri raviviiside mõjude üle.Päris mitmed elustiilist ja esteetilise täiuslikkuse ihalusest tingitud valikud, mis kujundavad naise imagot – eriti just nooremas eas tehtud valikud! – viivad samas ravi vajavate haigestumisteni. Kõrgete kontsade või kitsa ninaga kingade kandmine võib põhjustada inetute „kontide" ja niinimetatud haamervarvaste ning jalavalude tekkimist, millest lahti saab vaid kirurgi noa abil; suur töökoormus ja mured viivad ära rahuliku une; päevitamine kiirendab vananemist; vanuse kasvades sageneb parodontiiti haigestumine, nii et keskikka jõudes kaovad suust hambad juba kümnendikul naistest; nõukogude ajal külvatud hormoonidehirm avaldab veel praegugi mõju keskeas naiste seksuaalkäitumisele.Kõlama jäänud moraaliks oli siiski see, et kõike head inimestele ära keelata ei ole vaja. Tuleb osata teha õigeid valikuid. Nii saab vältida küllalt palju haigestumisi ja haigestumiste puhul on meedikud ikka hingega asja juures.Lektoritena astusid üles Tallinna ja Tartu arstid Ruth Sepper, Made Laanpere, Tuuliki Hion, Ülo Pintson, Margus Kelk, Alar Sõrmus, Tiina Ristimäe, Toomas Marandi, Peeter Saadla, Ilja Lapidus, Mae Pindmaa, Toomas Toomsoo ja biokeemia dotsent Ursel Soomets. Konverentsi korraldasid Eesti Kardioloogide Selts, meditsiinikirjastus Lege Artis ja Eesti Unemeditsiini Selts.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708