Autor: Violetta Riidas • 2. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ravimitootjate Liit võttis eilsel üldkoosolekul poolaasta kokku

Ravimitootjate Liit võttis eilsel üldkoosolekul kokku liidu poolaasta tegevused ja ravimiturul toimunu, kinnitas kaks koodeksit ning võttis vastu uue liikme. Külalisena esines sotsiaalminister Maret Maripuu.

Sotsiaalminister ja Ravimitootjate Liit näevad mitmeid praeguseid Eesti ravimipoliitika põhilisemaid kitsaskohti sarnaselt. Maret Maripuu tõi ühe suurema probleemina esile patsientide liiga suure omaosaluse ravimite ostmisel. Eestis on patsientide omaosalus ravimite eest tasumisel keskmiselt 39% , mis sotsiaalministri sõnul on problemaatiliseks ka Euroopa Liidu tasandil, kus soovituslikuks keskmiseks omaosaluseks on kuni 25%. Teise olulise teemana tõi Maripuu välja Ravimiseaduse ja Ravikindlustuse seaduse seadusemuudatuste paketi võimalikult kiire vastuvõtmise vajaduse. Oluliseimaks seadusemuudatustest pidas ta 200 krooni soodustuse piiri kaotamist 50% soodusmääraga ravimite ostmisel. „Pean tähtsaks ministeeriumi ja Ravimitootjate Liidu head koostööd. Ühiselt saame jõuda parimate lahendusteni, et ravimid oleksid inimestele kättesaadavad ning seeläbi paraneks meie rahva tervis,” ütles minister. „Majandus saab olla edukas ja areneda vaid siis, kui inimesed on terved ja tegusad. Need teemad on arutusel ka juuni lõpus Tallinnas toimuval Maailma Terviseorganisatsiooni Euroopa regiooni ministrite konverentsil „Tervisesüsteem, tervis ja jõukus”, kuhu ootame 53 liikmesriigi tervis- ning rahandusministreid,” lisas Maripuu.

Ravimitootjate liidu juhatuse esimehe Akshay Mody sõnul on liit Eestis astunud otsutavaid samme selleks, et olla oma tegevuses ühiskonnas rohkem kuuldav ja nähtav. „ Mida rohkem inimesed teavad, kuidas ravimeid toodetakse, kuidas need inimestele kättesaadavaks saavad ning milline on seos terve inimese ja edukuse vahel, seda parem meile kõigile. Sellega oleme partneriteks kogu ühiskonnale“, ütles Mody.Ravimitootjate Liidu üldkoosolek kinnitas Ravimitootjate Liidu koodeksi retseptiravimite müügiedenduse ja tervishoiutöötajatega koostöö kohta (RL koodeks) ning Ravimitootjate Liidu tegevuskoodeksi ravimitootjate ja patsiendiorganisatsioonide vaheliste suhete kohta, mis põhinevad liidu Euroopa tasandi katusorganisatsiooni EFPIA samanimelistel koodeksitel. Uue RL Koodeksi olulisemateks erinevuseks seni kehtinud koodeksist on, et järjest enam on fookuses eetilisus ja läbipaistvus ning selgemalt on reguleeritud ravimitootjate turundustegevus. Selle eesmärgiga viiakse sisse ka muudatas praktikas, kus Ravimitootjate Eetikakomitee juht saab valitud väljastpoolt ravimisektorit.Üldkoosolek võttis oma otsusega vastu uue liikmesfirma, milleks on suurim geneeriliste ravimite tootja Sandoz.Ravimitootjate Liit on 1996. aastal asutatud mittetulundusühing, mis esindab Eestis tegutsevaid uurimistööl põhinevaid originaalravimite tootjaid ja geneerilisi ravimeid tootvaid ravimifirmasid, kelle toodang on mõeldud müügiks retsepti alusel või professionaalsete tervishoiutöötajate kontrolli all ning kes lähtuvad oma töös eetilistest printsiipidest. Praegu kuulub Ravimitootjate Liitu 23 liiget.Ravimitootjate Liit on EFPIA (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations) liige. EFPIA liikmeteks on 32 rahvuslikku ravimitootjate liitu ja 43 ravimifirmat.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099