Autor: Ketlin Beljaev • 16. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ravimitootjate liit on ravimite käibemaksu tõstmise vastu

Ravimitootjate Liit on ravimite käibemaksu tõstmise vastu, sest üksiku meetmena suurendab see veelgi juba niigi kõrget patsientide omaosalust ravimite ostmisel ja vähendab seetõttu ravimite kättesaadavust hinnatundlikumatele patsientidele.

Ravimitootjate Liidule on arusaadav valitsuse soov tõsta praeguses olukorras riigitulusid, kuid see ei tohiks toimuda patsientide niigi Euroopa kõrgemate seas oleva ravimite eest tasumise omaosaluse määra tõstmise arvelt. Eesti patsientide omaosalus ravimite eest tasumisel on keskmiselt 37%.

Valitsus võiks sellise otsuse tegemise juures arvestada järgmiste faktidega:1. Ravimeid tarvitatakse Eestis suurusjärgus üle 2,5 miljardi krooni eest aastas. Seega 4% lisamine tähendab vähemalt 100 miljonit krooni lisakulu (2007. a. andmeid arvestades, kuid 2008. a. on see kindlasti suurem).2. Hetkel maksab haigekassa keskmiselt 63 % ja patsient 37% sellest mahust, mis siis ära jagatuna tähendab Haigekassale 63 mln krooni lisakulu ja 37 mln krooni ravimeid ostvatele inimestele.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099