Autor: Siret Trull • 3. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suureannuselise gripivaktsiini kasutamisel täheldati 65-aastastel ja vanematel täiskasvanutel suurenenud immuunvastust

Pariis, Prantsusmaa. Sanofi-Aventis Grupi vaktsiinide osakond Sanofi Pasteur teatas 26. oktoobril 2008, et uuringute faasis oleva suureannuselise gripivaktsiini kasutamisel täheldati 65-aastastel ja vanematel täiskasvanutel standardse gripivaktsiiniga võrreldes suurenenud immuunvastust. Sanofi Pasteur on nimelt hetkel välja töötamas suureannuselist intramuskulaarselt manustatavat gripivaktsiini ravimvormi.

Need tulemused avalikustati täna mikroobidevastaste ainete ja kemoteraapia interdistsiplinaarse konverentsi (ingl k Interscience Conference on Antimicrobial Agents and Chemotherapy. ICAAC) 48. ja Ameerika nakkushaiguste ühingu (ingl k Infectious Diseases Society of America, IDSA) 46. iga-aastasel kohtumisel.

Ameerika Ühendriikide haiguskontrolli ja ennetuskeskuse (ingl k Centers for Disease Control and Prevention, CDC) andmetel on ka praegusel ajal kasutatavad inaktiveeritud gripivaktsiinid ühiskondliku tervise aspektist soodsa toimega, sest vähendavad vanemaealiste täiskasvanute gripist tingitud suremust ja haigestumust. Samas märgivad uuringu autorid, et inimeste vananedes muutub nõrgemaks ka nende immuunsüsteem. Vanemad täiskasvanud ei ole mitte üksnes nakkustele vastuvõtlikumad, vaid reageerivad vähem ka vaktsineerimisele. Gripiviirusega nakatumisel ei ole nad võimelised käivitama nii tugevat immuunvastust, mis neutraliseeriks gripiviiruse rünnaku. “Oluline on sellise gripivaktsiini väljatöötamine, mis tagaks vanemaealiste täiskasvanute parema immuunvastuse, sest selles patsientide populatsioonis täheldatakse suurimat gripi tüsistute, sealhulgas hospitaliseerimiste ja surmajuhtude esinemissagedust,” ütles dr Ann R. Falsey, New Yorgi osariigis asuva Rochesteri ülikooli arstiteaduskonna dotsent ja Rochesteri üldhaigla nakkushaiguste osakonna arst. Ligikaudu 90% keskmiselt 36 000-st igal aastal täheldatavast gripi tüsistusena tekkivast hingamis- ja vereringeelundkonnaga seotud surmajuhust esineb 65-aastastel ja vanematel täiskasvanutel.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099