Autor: Siret Trull • 21. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sandostatin LAR (oktreotiid) vähendab progresseerunud neuroendokriinse kasvajaga patsientidel haiguse progresseerumise riski 66% võrra

Ajakirjas Journal of Clinical Oncology avaldatud uuring näitab Sandostatin LAR-i kasvajavastast toimet soole keskosa progresseerunud neuroendokriinse kasvajaga (ingl – neuroendocrine tumor ehk NET) patsientidel. Andmed viitavad, et Sandostatin LAR pikendas kasvaja progressioonivaba aega rohkem kui kaks korda – keskmiselt 14 kuud võrreldes kuue kuuga platseebo kasutamisel.

Neuroendokriinsed kasvajad on käärsoolevähi järel kõige sagedasemad seedekulgla pahaloomulised kasvajad. Need lähtuvad rakkudest, millel on roll nii endokriinses kui ka närvisüsteemis ja võivad olla nii funktsioneerivad kui ka mittefunktsioneerivad kasvajad.

Funktsioneeriv NET põhjustab kartsinoidsündroomi sümptomeid, sh nahaõhetust, kõhulahtisust ja vilistavat hingamist. Enamik NET-sid on mittefunktsioneerivad, mis tähendab, et nad ei põhjusta kartsinoidsündroomi sümptomeid. Kui NET on oma lähtepunktist teistesse kehapiirkondadesse levinud, on patsiendil vähe ravivõimalusi.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099