Autor: Kadi Heinsalu • 29. märts 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arstide vastastikune keeleoskus

Täna algasid Tartus traditsioonilised arstide päevad, mis seekord keskendusid väga elulistele teemadele. Kahjuks jäi mul kuulamine katki kõige põnevama diskussiooni puhul nagu arstide import Eestisse. Ometigi tekitas ka kuulatud 15 minutit mõtteid - kas ja keda lubada Eestisse töötama kasvõi nende asemele, kes on siit Soome või mujale tööle läinud.

Arstide liidu president Andres Kork alustas diskussiooni tõdemusega, et eesti keele oskuse nõue peaks justkui kehtima võõrarstile, ta pidas silmas eelkõige nn 3. riikidest tulnud arste, kuid ometigi ei kehti. On näiteid, kus seda pole arvesse võetud, et arst on meie mõistes umbkeelne. Kork tõi ka välja numbrid Soomest, kus suurusjärgus 700 väljastpoolt ELi sinna saabunud arsti ei ole erialast tööd saanud - tase pole vastav. Kork viskas õhku küsimuse slaidiga, kus oli kõrvutatud sotsiaalminister Hanno Pevkur ja üks teatud noor muulasest Tallinna linnavalitsuse liige (hr Kõlvart) kui mõlemad asutustest, kus keeleseadust ei austata.

Seepeale saigi sõnajärje endale sotsiaalminister Pevkur ja oli ilmselgelt ärritatud. Ta ütles solvunult, et võib igasuguste kutsete peale hea meelega esinema tulla, kuid sellist asja ei kannata. Küllap see ägedus andis talle hoogu kirjeldada veel urtreeritumalt valikuid, mis Eestis on. Kas me peame saatma Lätti need kaks arsti, kes töötavad ametlikult Valga haiglas ja teenindavad lätlastest patsiente? küsis Pevkur. Või kui siin soovitakse avada arstikeskus diplomaatidele ja leidub ingliskeelne arst, kas me ei tohiks teda mingil juhul tööle lubada? Või Ida piiri ääres venekeelsed arstid näiteks Petserist või Peterburist tulnutele? jätkas sotsiaalminister. Tema hinnangul on peamine teha kindlaks spetsialisti erialane tase ja pädevus, keeleoskus on kokkuleppe asi tööandjaga, kes ta tööle võtab. Pevkur rõhutas korduvalt ka seda, et kuna Eesti on kõige väiksema rahvaarvuga ELi riik, siis pole meil põhjust nina püsti ajada ka EList tulevate arstide, näiteks Läti arstide keeleoskuse puudumise pärast.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099