Autor: Triin Tabur • 15. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti hambaarstid arutavad reedel hammaste kulumise aladiagnoosimist

Reedel, 16. novembril kogunevad 160 hambaarsti üle Eesti Tallinnasse seminarile „Hammaste kulumine kui alahinnatud mure“.

Hammaste tervise kuu raames toimuv hambaarstide seminar keskendub hammaste kulumisele. Kliinik 32 peaarst dr. Lauri Vahtra nentis, et Eestis on see probleem veel suhteliselt aladiagnoositud. „Patsiendid on sageli siiralt üllatunud, saades teada, et nende hambad on kulunud, sest see on probleem, millest pole seni eriti räägitud ning ka arstid ei kipu kulumist kuigi tihti diagnoosima. Tähelepanuta jäädes võib hammaste kulumine aga laastada hambumuse. Ravi on keeruline, pikk ja kallis. Seetõttu on eriti oluline tuvastada kulumine võimalikult varajases faasis, selgitada välja selle põhjused ning anda patsiendile põhjalik info probleemi sisu ja ulatuse kohta, et ta saaks oma käitumisharjumusi muuta. Sealt saab edasi vaadata, kas ja kuidas oleks kõige otstarbekam kulumise põhjustatud kahju hambumusele parandada,“ lausus dr. Vahtra.

Hammaste kulumine puudutab praktiliselt kõiki inimesi ning pole otseselt seotud vanuse ega kaasasündinud olukorraga, vaid just inimese enda tervisekäitumisega. Hambad kuluvad peamiselt kolmel põhjusel: hammas-hamba vastu kulumine, happeline söövitus ning mehhaaniline kulutamine suuvälise esemega.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099