Konsultatsioonide arv tõusis ligi kolmandiku

Põhja-Eesti Regionaalhaigla vanemarst onkoloog Kadri Putnik
Põhja-Eesti Regionaalhaigla vanemarst onkoloog Kadri Putnik

Onkoloogide e-konsultatsiooni kasutatavus on esimese kahe aastaga jõudsalt tõusnud. Küsimustele onkoloogide e-konsultatsiooni käivitumise kohta vastas Põhja-Eesti Regionaalhaigla vanemarst onkoloog Kadri Putnik.

Kui palju e-konsultatsiooni kasutatakse?

E-konsultatsioonide arv esimesel aastal oli umbes saja ringis, sel aastal (2018 toim.) on konsultatsioonide arv ligikaudu kolmandiku võrra tõusnud.

Palju üks vastus aega võtab?

Onkoloogiline e-konsultatsioon erineb mõnevõrra muude erialade konsultatsioonidest, sest selle mõiste alla kuulub hulk erinevaid alamerialasid. Onkoloogilise haiguse käsitlus on eri paikmetele erinevate eriarstide käsitleda ja seetõttu on vastuse vormistamise ajakulu erinev. Kui konsultatsioonile suunanud perearst on saatekirjal edastanud põhjaliku

anamneesi ning oma mõttekäigu, miks konsultatsiooni soovitakse, siis võib vastuse vormistamine võtta aega loetud minutid. Enamasti tähendab see konsulteerivale arstile edasiste uuringute või suunamise tööülesannet vastutavale õele. Enne vastuse vormistamist võib vaja minna ka eelnevate digilugude uurimist, eelnevate uuringute läbivaatust.

Palju patsiente vaatamata e-konsultatsioonile siiski füüsiliselt teie juurde jõuab?

Vastuvõtule kutsutakse umbes 70% konsultatsioonijuhtumitest.

Kes need patsiendid on?

Enamus vastuvõtule kutsutud haigetest on kas esmase vähikahtlusega või teadaoleva pahaloomulise haigusega seotud probleemidega. Kui perearsti poolt tehtud uuringutega on leitud viide kindlale pahaloomulisele haigusele, teeme kõik endast oleneva, et võimalikult kiirelt patsiendi käsitlust üle võtta. Regionaalhaiglas on “esmastele onkoloogilistele” haigetele kiirendatud ajad nii arsti vastuvõtule kui ka uuringutele, et vältida selliste haigete käsitlust EMOs.

Kas olete märganud mingeid läbivaid suundumusi, mida märgitakse e-konsultatsiooni teisiti kui võiks, ülearu või unustatakse?

Oleme täheldanud ka ahvatlust saata e-konsultatsioon lihtsalt põhjendusega, et ei saa valitud arstile ambulatoorset vastuvõtu aega. Jääme seisukohale, et selleks tarbeks seda süsteemi loodud ei ole. Kiidan siinkohal perearste, kes põhjendavad oma mõttekäiku, miks nad ühel või teisel juhul onkoloogi käest nõu küsivad. Mida põhjalikum on saatva arsti suunamine, seda kvaliteetsem saab olla ka edasine käsitlus.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.