Autor: Meditsiiniuudised • 1. november 2019

Sõeluuringud vajavad võluvitsa

Inimese tervisekäitumine on tervishoiuekspertide jaoks jätkuvalt müsteerium. Lahendamata on küsimus, miks suur osa inimesi ei käitu haigusi ennetavalt, kuigi terviseteadlikkus võib ometi olla kõrge.
Foto: Anti Veermaa

Eestis viiakse läbi kolme sõeluuringut, mida rahastab haigekassa. Sõeluuringute osalusprotsendid on aga kohati nii madalad, et rahvastikupõhist kasu neist ei teki. Seega pole sõeluuringud praegusel kujul kulutõhusad ning pigem kulutavad haigekassa raha kui aitavad haigusi ennetada või varakult avastada. Üksikisiku tasandil on kasu kahtlemata olemas – uuring annab paariks aastaks kindlustunde või aitab leida vähki väga varajases staadiumis, mil see allub veel hästi ravile.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708