Autor: Meditsiiniuudised • 15. veebruar 2021

Konkursil otsitakse uusi lahendusi silmade tervishoiule ja valu leevendamisele

Tänavuse Wild Card programmi raames otsib EIT Health tervishoiuvaldkonna ettevõtteid, mis suudaksid anda uue hinguse kahele tervishoiu alamvaldkonnale: silmade tervishoiule ja valu leevendamisele. Konkursi lõpuks jääb sõelale kaks tiimi, mis saavad kuni 1,5 miljonit eurot toetust ning kaheaastase EIT Healthi nõustamispaketi. Avaldus saab esitada kuni 15. märtsini.
Foto: EIT Health

Euroopas elab hinnanguliselt 30 miljonit pimedat ja osalise nägemisvõimega inimest. Keskmiselt kogeb üks eurooplane kolmekümnest nägemise kaotust. Probleem on veelgi süvenenum üle 65-aastaste eakate seas, kellest kolmandik seisab selle ohuga silmitsi.1 11 Euroopa Liidu liikmesriigis läbi viidud uuringu tulemuste kohaselt kulutatakse Euroopas silmahaiguste ravile aastas enam kui 18 miljardit eurot. 2 Leidmaks lahendusi silmade ja nägemisega seotud probleemidele, valis EIT Health need valdkonnad üheks väljakutseks sel aastal toimuvas EIT Health Wild Card programmis. EIT Health kutsub andekaid innovaatoreid kogu Euroopast otsima lahendusi, mis aitaksid leevendada, ennetada ja hoida ära silmahaigusi ja nägemise halvenemist.

Teine rõhuasetus konkursil on valu leevendamisel. Täpsemalt otsitakse vastust küsimusele, kuidas leevendada akuutset ja kroonilist valu. Mõistes, kuidas ja miks valu erinevate seisundite korral tekib, saab innovatiivsetel lahendustel olla patsientide eludele ääretult oluline mõju.

Konkursile valitud tiimide teekond algab taibutalgute ehk häkatoniga, mille käigus pannakse proovile nende rühmadünaamika, kriitiline mõtlemine, ärimudeli vettpidavus ja ideede esitlemise võimekus. Lõpuks esitlevad osalejad oma lahendusi erialavaldkonna ekspertidest koosnevale paneelile, mille sõelale jäänud tiimid pääsevad finaalidesse võistlema EIT Healthi rahastuse eest, mis aitaks panna aluse ettevõttele ning tuua lahenduse turule. Lõpuks võidab kuni kaks tiimi kaheaastase toetuspaketi, millesse kuulub EIT Healthi projektijuhtide, peamentorite ja organisatsioonitreenerite poolne nõustamine ning ligipääs EIT Healthi võrgustikule ja partneritele. Samuti saab kumbki tiim kuni 750000€ grandiraha aastas.

„Pärast konsulteerimist valdkonna ekspertidega otsustasime, et silmade tervishoid ning valu leevendamine on alad, mis vajavad hädasti uuendusi. Innovatsioonid nendes tervishoiukategooriates võivad parendada patsientide ja kodanike elusid üle kogu Euroopa – ja kaugemalgi. Ootame elevusega tuleviku leiutajaid, et saaksime neid toetada elumuutvate uute lahenduste väljatöötamisel,“ ütleb Jorge Juan Fernández García, EIT Healthi innovatsioonijuht.

Eelmise aasta EIT Health Wild Card programmi fookuses olid naiste tervis ning digiteraapiad. Üks toetuse võitnud tiimidest, Hispaaniast pärit MiMARK keskendub endomeetriumivähi diagnoosimise täpsuse ja tõhususe parandamisele; teine rühm, Saksamaalt pärit Orbit arendab välja tehisintellekti-põhist lahendust, mis võimaldab Parkinsoni tõve ravi paremini isiklikustada.

Rohkem infot 2021. aasta EIT Health Wild Card programmis osalemise kohta saab aadressil wildcard.eithealth.eu või osaledes Wild Card webinaril 16. veebruaril 2021.

1 http://www.euroblind.org/about-blindness-and-partial-sight/facts-and-figures#details

2 https://www.medtecheurope.org/ophtalmology/

EIT Healthist

EIT Health on mittetulundusühing ning üks Euroopa suurimatest avaliku ja erasektori partnerlusorganisatsioonidest tervishoiuinnovatsiooni alal. 150 partnerist koosnev EIT Health on unikaalne võrgustik, millesse kuuluvad tippettevõtted, ülikoolid, uuringu- ja arenduskeskused, haiglad ja instituudid. EIT Healthi ülesanne on arendada välja ökosüsteem, mis võimaldab tervishoiu arenemist sellisel määral, et Euroopa kodanikud saaksid elada kauem hea tervise juures. EIT Health aitab arendada tervishoiuspetsialistide oskuseid üle kogu Euroopa, investeerib piirkonna suurimatesse talentidesse ning aitab kaasa uuenduslike tervishoiutoodete ja –lahenduste turustamisele Euroopa Liidus. See on üks suurematest avaliku sektori rahastatud algatustest ning seda toetab Euroopa Innovatsiooni- ja Tehnoloogiainstituut (EIT), mis on Euroopa Liidu asutus. Rohkem infot EIT Healthi kohta leiate aadressil www.eithealth.eu.

EIT Health InnoStarsist

InnoStarsi klaster on üks seitsmest EIT Healthi geograafilisest alast, kuhu kuuluvad Poola, Ungari, Itaalia ja Portugal, ning kuhu lisanduvad EIT Regionaalse Innovatsiooni Kavas osalevad riigid: Eesti, Läti, Leedu, Horvaatia, Slovakkia, Tšehhi, Sloveenia, Kreeka ja Rumeenia. Rühma moodustavad Euroopa innovatsiooni tulemustabelis keskmiste innovaatoritena kvalifitseerunud riigid. InnoStars keskendub ettevõtluse, innovatsiooni ja hariduse toetamisele tervishoiuvaldkonnas; tervislike eluviiside ja aktiivse vananemise edendamisele oma regioonis, ning innovatsioonitabelites piirkondadevaheliste lõhede vähendamisele.

EIT Regionaalse Innovatsiooni Kava (EIT RIS) programmist

Euroopa Innovatsiooni- ja Tehnoloogiainstituut lõi EIT Regionaalse Innovatsiooni Kava selleks, et vähendada lõhet innovatsioonitabelite tipus troonijate ja arenevate piirkondade vahel. Seoses tervishoiuvaldkonnaga on seda arendatud aastast 2016. EIT Health InnoStarsi koordineeritud programm hõlmab 13 EIT Health Keskust 12st Ida-, Kesk- ja Lõuna-Euroopa riigist. Arengukava viiakse ellu kohalike keskuste osalusel, mis on juurdepääsupunktideks Euroopa parimate ülikoolide, ettevõtete ja projektide võrgustikule. Kava eesmärk on arendada programmi kaasatud regioone, tuvastades erinevate piirkondade tugevaid külgi ning kaasates kohalikke innovaatoreid üle-Euroopalistesse programmidesse ja võistlustele. Eestis aitab EIT RIS programmi ellu viia Tartu Biotehnoloogia Park.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330