Kuula artiklit
Autor: Meditsiiniuudised • 17. september 2019
Kuula artiklit

Materjalitehnoloogia revolutsioon meditsiinisektoris - fookuses HAI*

SleepAngel meeskond Pärnus on teinud globaalselt innovatsioonivaeses valdkonnas revolutsiooni - haiglate pehmed pinnad on saanud hooldatavateks sarnaselt kõvade pindadega, kasutajamugavuses mitte kompromisse tehes.
Foto: SleepAngel

2017. aastal innovatsiooniauhinda SleepAngel PneumaPure tehnoloogiale andes soovitas IPC** selle muuta mitte ainult soovituslikuks, vaid lausa kohustuslikuks.

„Nakkuste ülekandumine on globaalne väljakutse ja see süveneb kiiresti. Antibiootikumiresidentsus kui surmapõhjus on 2050. aastaks prognooside kohaselt vähktõve ennetanud - üks surm iga kolme sekundi järel,"*** ütleb Lyane Lind, SleepAngel arendusjuht, ja lisab “HAI ja antibiootikumiresidentsus komplektina tähendab, et hügieen ja ennetustöö on meditsiini- ja majutusasutustes üha tähtsam.”

Lyane Lind vastutab SleepAngel toodete arenduse eest koostöös tipplaboratooriumitega.

Loe ka artiklit Padjasõda haiglas - mikroobid aseptika vastu

HAI ja antibiotiikumiresidentsus tähendab haiglatele nii olulist tervishoiu kui ka kulude koormat ja üha enam on vaja seega tuua tähelepanu mitte ravimisele, vaid ennetustööle. Just siin astubki mängu innovatsioon ja SleepAngel.

SleepAngel aitab probleemiga võidelda PneumaPure filtertehnoloogiaga vahenditega (operatsioonilaudade pinnad, madratsid, tekid, padjad, toestajad, inkubaatorite pehmed pinnad jms), mis tagab, et toote sisusse jõuab vaid puhas õhk ja toote pealiskiht on sarnaselt teiste kõvade pindadega kohapeal desinfitseeritav.

Ettevõtte asutaja ja tegevjuht Sven Jürisoo ütleb, et tõenäoliselt on tegemist kõige testituma padjaga maailmas: „Meie tootelubadus on puhtaim unekeskkond ja seda ka äärmiselt nõudlikus keskkonnas nagu haigla. Oleme harjunud, et näeme ja teame, et kõvad pinnad (nt. põrandad, tualetid jms) desinfitseeritakse süsteemselt ja näeme ka visuaalselt, et nad on puhtad. Pehmete pindade puhul on seni olnud keerukam mõista, mida on tehtud ja kui puhas toode tegelikult on. Meie patjade puhul on kindel, et sisu jääb puhtaks ja ka pealispinda on lihtne desinfitseerida.“

Sven Jürisoo, SleepAngel asutaja ja tegevjuht, sõnul on PneumaPure filtertehnoloogia kaua oodatud innovatsioon magamistarvetes.

Põhjus, miks fookus üha enam HAI’le pöördub on lihtne – Euroopa Liit kulutab aastas ca 7 miljardit eurot HAIga võitlemiseks ja kaotab ca 40 000 inimest antibiootikumiresistentsetele mikroorganismidele.

SleepAngel PneumaPure filtertehnoloogiaga barjääritoodete Eesti esindaja Aile Pilbergi sõnul on antud tooted äärmiselt oluline ja vajalik uuendus meditsiini-, hoolekande- ja majutusasutuste jaoks. Unikaalse tehnoloogia positiivsete mõjudena võib loetleda:

-Vahend HAI, patogeenide, jt mikroorganismidega võitlemiseks – kiire kohapealne desinfitseerimine ja tõestatud võime toimida barjäärina välistele mõjudele muudab padja filtriks patsiendi pea ümber. SleepAngel vooditooted on iga patsiendi jaoks puhtad - väheneb risk eelmiste patsientide viirusi omandada või hingamisteede allergiaid kogeda;

-Patsiendi parem unekvaliteet – mugav, puhas ja vormi hoidev padi annab suurima leevenduse diagnoosiga tolmuallergikutele ja astmaatikutele, aga samas ka kõigile teistele, kes haiglavoodisse satuvad. Unehäired on eriti levinud kriitiliselt haigete puhul, seega on tähtis, et tagatud oleks parim keskkond taastumiseks;

-Väiksem mõju keskkonnale – puhtuse tagamiseks tuleb tavapatju haiglates pesta peale igat kasutuskorda, mis tähendab mõju nii eelarvele, ajale kui ka keskkonnale (m.h patjade logistika, pesuteenus, tööjõud jne). SleepAngel tehnoloogia puhul on piisav kohapealne desinfitseerimine, mis aitab ka säilitada toodete vormi pikema perioodi vältel;

-Efektiivne kasutus ja väiksem kasutuskorra hind – SleepAngel toodete soovituslik kasutusaeg on kaks aastat. Esialgse, mõnevõrra kõrgema investeeringu kasuks räägivad aga hilisemad väga väikesed, tavapatjadega võrreldes pea olematud , hoolduskulud, kuna tooteid saab kohapeal desinfitseerida, s.h ka väiksem lao maht ja ruumivajadus. Lisaefekti annab ka efektiivsus vahendite kasutamisel – kiilpatju ja toestusvahendeid saab kiirdesinfektsiooniga viia ühelt patsiendilt teisele;

-Unikaalne tootmine – lisaks targale kattematerjalile ja ainulaadsele PneumaPure filtrile on patjade eripära ka õmbluste puudumine, mis muudab padja veelgi kindalamalt puhtaks keskkonnaks.

Kasutajasõbralikkus

Tihti on hea tehnoloogia seotud teatavate ebamugavustega või kompromissidega, SleepAngel toodete puhul seda ohtu ei ole. “Toodete kattematerjal on vedelikke hülgav, samas hingav, ei aja higistama, on kergesti hooldatav ja turvaline. SleepAngeli unikaalne ja patenteeritud komponent on PneumaPure filter, mis ei lase mustusel, niiskusel, tolmulestadel ega haigusi levitavatel bakteritel pehmetesse vooditoodetesse sattuda ja seda saastada,“ ütleb SleepAngel tootejuht Aile Pilberg. Toodete pehmed pinnad jäävad ka pärast kasutamist seest täiesti puhtaks, nii et neid tuleb puhastada vaid pindmiselt (sarnaselt mistahes kõvale pinnale). Padja sisu püsib kindlalt puhas – vastandiks tavaline padi, mida kasutades see “svammina” toimib ning ümbritsevat keskkonda ja kasutaja küljest irduvat endasse imab.

Aile Pilberg on SleepAngel esindaja Eestis ja tutvustanud tooteid mitmetele haiglatele ja hooldusasutustele üle Eesti.

Filtertehnoloogia ainutootmise patent kuulub eestlastele, SleepAngel emafimale Gabriel Scientific OÜ, seega ei leia sellist tehnoloogiat mitte ühestki teisest padjast kogu maailmas. Ettevõtte tootmine asub Pärnus, Mauri tehnokülas, ettevõte on piirkonnas hinnatud tööandja ja jälgib kõiki etteantud regulatsioone maksimaalselt.

Testitud tehnoloogia

Ettevõtte asutaja ja juhi Sven Jürisoo sõnul on SleepAngel PneumaPure tehnoloogia puhul tegemist üle pika aja tõelise innovatsiooniga, mille kasutuselevõtu probleemiks on tihti veel vähene teadlikkus toote potentsiaalis: „Hetkel puudub turul isegi vähesel määral midagi sarnast ja reaktsiooniks tehnoloogiale on küsimus „kus te seni olete olnud?“. Arvestades sellega, et meie tehnoloogia on kasutusel haiglates ja hooldusasutustes Pärnust Tokio ja Torontoni ning testitud Šveitsi operatsioonitubades, oleme kindlad, et toode on praktiline innovatsioon meditsiinisektorile.“

SleepAngel meditsiinitoodete valik on lai ja võimalik toota ka erilahendusi.

Jürisoo ütleb, et hetkel otsib noor ettevõte koostööpartnereid üle maailma, et toode saaks enam tähelepanu ja praktilist kogemust. Lisaks meditsiinisektorile on aasta algusest võimalik tooteid hankida ka kodukasutuseks – eriti praktiline valik allergikutele ja astmaatikutele, aga tihti ei osata võimalikule kergele allergiale enne tähelepanu pöörata, kui proovitakse SleepAngel patju ja tuntakse hommikul selget enesetunde vahet võrreldes tavapärasega. Üha enam valivad SleepAngel tehnoloogiaga unetooteid seetõttu ka hotellid – Eestis on SleepAngel patjade kasutaja näiteks SleepAngeli kodulinnas Pärnus asuv Estonia Resort Hotel & Spa, kust padja saab hiljem ka kaasa osta.

Uuritud ja testitud

SleepAngel tehnoloogiaga on läbi viidud mitmeid mikrobioloogilisi ja kliinilisi uuringuid. Padjad on testitud Iirimaal Airmid Healthgroup laboris ja Belgia Centexbel labori poolt. Kliinilisi teste teostati Londoni St Bartholomew haiglas (The Hospital of St Bartholomew) ja Turu Ülikooli Haigla Soomes. Operatsioonisaali tooteid on testitud USA (Kaleida Health, Buffalo NY) ja Šveitsi (Spital Rheinfelden’s) haiglates.

SleepAngel PneumaPure tehnoloogia valiti IPC** poolt 2017. aastal maailma kümne parima innovatsiooni hulka ning on kantud Eesti ja Euroopa Liidu esimese klassi meditsiiniseadmete registrisse.

SleepAngel tehnoloogia on läbinud mikrobioloogilised ja kliinilised uuringut tunnustatud laborites ja haiglates.

Koostööprojektid üle maailma

Kuigi põhilised koostööpartnerid on haiglad, hotellid ja hooldekeskused, saavad paratamatult enam tähelepanu koostööd globaalsete partneritega. Tänaseks on koostöös SleepAngeliga unekvaliteedi fookusesse võtnud teiste hulgas jalgpalliklubi FC Celtics, Iirimaa ja Šotimaa ragbi koondised, profijalgratturite meeskond Movistar Team, Euroliiga korvpalliklubi Khimki Moskvast ja Pärnu JK Vaprus. Lisaks on käimas mitmed koostööprojektid, näiteks juhtiva meditsiinivoodite tootjaga Hill-Rom.

Põhjust pole vaja kaugelt otsida - uni on taastumisprotsessis äärmiselt tähtsalt kohal.

Jalgpalliklubi Celtics taastumisvahendite hulka kuuluvad SleepAngel padjad.

Testitud teoorias ja praktikas kõige nõudlikumate kasutajate poolt

Uuringud üle maailma näitavad, et peale pikemaajalist kasutust võib haigla tavapatjadest leida „elu“, mis seal säilib ka peale nõuetekohast puhastamist. SleepAngel toodete puhul seda ohtu ei ole.

SleepAngel tootesarja kuuluvad padjad, tekid, madratsid, kattemadratsid, asendipadjad, toestajad, ratastoolipadjad, operatsioonilaudade pinnad, inkubaatorite pehmed pinnad ja ka mitmed klientide erilahendused. SleepAngel tehnoloogiaga tooted kuuluvad Eesti Allergialiidu soovituslike toodete nimekirja.

SleepAngel PneumaPure filtertehnoloogia on tänaseks esindatud ligi poolesajas riigis üle maailma. Eestis kasutavad SleepAngel tooteid näiteks Lääne-Tallinna keskhaigla, Ida-Tallinna keskhaigla, Tallinna lastehaigla, Pärnu haigla, Viljandi haigla, Pelgulinna sünnitusmaja, Ida-Viru keskhaigla, Narva haigla, Kuressaare haigla, Viljandi Hoolekandekeskus, Alutaguse hooldekeskus, Pariisi Erihoolduskeskus, Põltsamaa Kodu, Pärsti Pansionaat ja mitmed teised meditsiini- ja hoolekandeasutused. Lisaks võib SleepAngel patju leida haiglates USA-s, Norras, Taanis, Rootsis, Soomes, Baltimaades, Šveitsis, Poolas, Iiri-, Saksa- ja Inglismaal, aga ka Lähis-Idas Saudi Araabias ja Araabia Ühendemiraatides.

SleepAngel tooted on praktiline, kulu- ja ajaefektiivne lahendus keskkondades, kus hügieen ja nii sisuline kui ka visuaalne puhtus on prioriteet.

Lisainformatsioon Aile Pilberg, +372 5106509, [email protected], www.SleepAngel.ee

* HAI - Healthcare Associated Infections

** IPC - The Canadian Center of Excellence for Infection Prevention and Control

*** Center of Excellence for Infection Prevention and Control, www.coeipac.com Buffalo, NY

Materjalitehnoloogia revolutsioon meditsiinisektoris - fookuses HAI*
Kuula artiklit

Materjalitehnoloogia revolutsioon meditsiinisektoris - fookuses HAI*

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099