Kuula artiklit
Autor: B. Braun Medical OÜ • 10. jaanuar 2022
Kuula artiklit

Uued võimalused haigete toitmisravis

Mitme haigusega kaasneb alatoitumus, mille puhul ohustab haiget kahheksia ehk kurtumus. Kahheksia on erinevatest teguritest põhjustatud sündroom, mida iseloomustab kaalulangus, lihasmassi ja jõu kadu, anoreksia, põletik ja metaboolsed häired.

Sageli kohtame sellist seisundit käsikäes krooniliste haigustega, nagu pahaloomulised kasvajad ja krooniline obstruktiivne kopsuhaigus (KOK). Viimased kaks aastat on siia nimistusse lisanud veel raskest COVID-19 nakkusest taastujad, kelle kopsukahjustused on tihtipeale osutunud tõsisemateks ja mitmekülgsemat taastusravi vajavateks, kui seda esialgu arvati.

Kuna kurtumussündroomil on palju põhjusi, on sellest väljumiseks vaja tervet abinõude kompleksi, millesse kuuluvad ravimid, erinevad raviprotseduurid, füsioteraapia, kehalised harjutused ning toitaineliselt tasakaalustatud toitumine.

Kui tavatoit patsiendi energiavajadust ühel hetkel enam ei kata, lisatakse järgmise sammuna tema igapäevamenüüsse tasakaalustatud täisväärtuslikud ravitoidud. Ravitoitude koostis ja maitsed võivad erineda olenevalt haigusseisundist, mille puhul nad ette on nähtud. Siiski iseloomustab ravitoite peamine omadus: tegemist on täisväärtuslike tasakaalustatud toitainete, vitamiinide ja mineraalainete sisaldusega drinkide, suppide või sonditoitudega. Enamik ravitoite on selised, millega võib vajadusel tavatoidu täielikult asendada. Mõni ravitoit aga katab toitainevajaduse osaliselt, kuid on mõeldud kriitilise tähtsusega toitainete või vitamiinide varude kiireks taastamiseks. Drinkide ja sonditoitude valik apteekides ja tervisekauplustes on meie väikese Eesti kohta küllaltki suur, sellegipoolest tuleb aeg-ajalt ette neid, kelle haigusseisund nõuab „rätsepatööna“ valminud menüüd. Kopsukahjustusega patsientide hulgas tuleb seda sageli ette.

Sellistele haigetele on iseloomulik, et neil on väga raske hoida oma tavapärast kehakaalu. Sageli vaevab neid isutus, nad unustavad tavapärased söögikorrad, mis toob kaasa kehakaalu languse. Kui kaalukõver kord juba langustrendi satub, on seda raskem taastada kui hoida. Ravipersonali ei pane muretsema pelgalt kehakaal, sest suurim probleem on lihasmassi kadu. Eriti valusalt puudutab see hingamislihaseid. On hästi teada, et kasvõi tavalise kopsupõletiku foonil tekib kergesti hingeldus, jõuetus, hingamislihaste nõrkus. Et lihaseid säilitada või taastada, on vaja organismi manustada piisavas koguses valku, mis on lihaste taastamise ehitusmaterjaliks. Siin tulevad appi kõrgendatud valgusisaldusega ravitoidud-dringid nagu näiteks Nutricomp® Drink Plus HP (high protein).

Teadusuuringuist nähtub, et kurtumussündroomi süvenemist aitavad muuhulgas ära hoida kõrge bioloogilise väärtusega vadakuvalgu baasil loodud ravitoidud nagu Remune™, mis lisaks valkudele sisaldab suures annuses oomega-3 rasvhappeid (EPA; DHA) ja D-vitamiini. Tänu Remune™ spetsiaalsele koostisele mõjutab see kahheksia füsioloogilisi alusmehhanisme. Laviano jt uuringus kasvas kasvajahaigusega patsientide sihtotstarbelise ravitoitmise grupis, kelle menüüsse oli lülitatud Remune™, patsientide ühe aasta elulemus ja paranes kemoteraapia taluvus.1 Calderi uuringus andis Remune™ kasutamine positiivseid tulemusi alatoitunud ja kahhektilistel patsientidel, kel oli diagnoositud mitteväikerakuline kopsuvähk (MVRKV) või KOK ning neil vähenes füüsilise koormusega seotud hingeldus ja jõuetus.2

Remune™ on niisiis suukaudne toitmisravi preparaat, mida võib kombineerida nii tavatoiduga kui ka standardsete ravitoitudega (sonditoidud, dringid). Remune™ ordineerimise eesmärgiks on suurendada oomega-3 rasvhapete (EPA ja DHA) ning D-vitamiini ning valgu kättesaadavust isututel patsientidel, kel esineb lihasmassi ja jõu kadu ning kes põevad pikaajalisi hingamisteede haigusi või kasvajahaigusi.

Puuvilja-marjamaitseline smuutit meenutava tekstuuriga jook on isututele patsientidele heaks alternatiiviks piima baasil toodetud magusatele ravitoitudele. Kui haigel käib tahke toit suus ringi, siis 200 ml madala glükeemilise indeksi ja madala laktoosisisaldusega kõrrejooki libiseb kõhtu peaaegu märkamatult. Seda võivad kasutada nii täiskasvanud kui eakad, samuti lapsed, kes on saanud vähemalt nelja-aastaseks. Täiskasvanu annus on 2 pakki päevas, kui arst pole määranud teisiti. Remune™ sisaldab tervelt 17 energiaprotsenti valku sobides kasutamiseks nii kergema alatoitumuse, prekahheksia kui kahheksia korral.

Kui patsiendid küsivad rohkem infot ravitoitmise kohta, võite neile soovitada spetsiaalselt patsientidele ja nende lähedastele mõeldud toitmisravi veebilehte www.toitmisravi.ee. Ravitoite saab aga tellida veebipoest pood.bbraun.ee või osta apteekidest üle Eesti.

Viited:

1. Laviano A et al. Safety and Tolerability of Targeted Medical Nutrition for Cachexia in Non-Small-Cell Lung Cancer: A randomized, double-blind, controlled pilot trial. Nutrition in Cancer (2019). DOI 10.1080/01635581.2019.1634746.

2. Calder PC et.al. Targeted medical nutrition for cachexia in chronic obstructive pulmonary disease: a randomized, controlled trial. Journal of Cachexia, Sarcopenia and Muscle (2017). DOI: 10.1002/jcsm.12228.

Uued võimalused haigete toitmisravis
Kuula artiklit

Uued võimalused haigete toitmisravis

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099