Kuula artiklit
Autor: Velstand Solutions OÜ Helena Villmann • 27. aprill 2023
Kuula artiklit

Meditsiiniriietuse psühholoogia: kuidas see mõjutab patsiendi suhtumist ja tervisehoiutöötaja tulemusi

Tervishoiutöötajana on teada, kui oluline on kanda sobivat meditsiiniriietust. See mitte ainult ei kaitse meditsiinitöötajat ja tema patsienti võimaliku nakkuse eest, vaid mõjutab psühholoogiliselt nii tervishoiutöötajat ennast kui ka patsiendi suhtumist.

Meie riietus võib anda edasi autoriteeti, asjatundlikkust ja professionaalsust, mis võib mõjutada patsiendi arusaama meie kompetentsist ja usaldusväärsusest. Patsient võib tunda end meie käe all mugavamalt ja enesekindlamalt, kui me kanname puhtaid, hästi istuvaid ja professionaalse välimusega riideid. Seevastu, kui me näeme välja korrastamata, võib patsient meditsiinitöötaja vastu tunda vähem usaldust.

Kuid asi ei ole ainult välimuses. Ka meditsiinirõivaste värv ja stiil võivad mängida rolli patsiendi tajumisel. Näiteks seostatakse siniseid kombinesoone sageli professionaalsuse ja pädevusega, samas kui rohelisi kombinesoone peetakse rahustavaks ja meeldivaks. Lisaks sellele näitavad mõned uuringud, et patsiendid eelistavad lastearsti rõivaste puhul heledaid ja rõõmsameelseid värve, kuna see võib aidata leevendada ärevust ja luua positiivsema keskkonna.

Ajakirjas Journal of Hospital Medicine avaldatud uuringus leiti, et patsiendid hindasid valget kitlit kandvaid arste rohkem teadlikuks, usaldusväärseks ja vastutulelikumaks võrreldes nendega, kes kitlit ei kandnud.

Foto: Iakobchuk - Envato

Ka nimesiltide kandmine meditsiinirõivaste peal võib parandada patsientide usaldust, kuna see aitab patsientidel tunda end oma tervishoiuteenuse osutajaga rohkem seotud. Ajakirjas Journal of Nursing Care Quality avaldatud uuringus leiti, et patsiendid hindavad oma tervishoiuteenuse osutajat 27% tõenäolisemalt "suurepäraseks", kui nad kannavad nimesilti.

Foto: bialasiewicz - Envato

Küsimus ei ole ainult selles, kuidas patsiendid meditsiinitöötajasse suhtuvad. Riietus, mida kanname, mõjutab ka meie enda psühholoogilist seisundit ja tulemuslikkust. Puhaste ja professionaalsete riiete kandmine suurendab meie enesekindlust ja pädevuse tunnet, mis võib viia suurema rahuloluni töös ja paremate tulemusteni ka patsientidel.

Seevastu, kui me kanname ebamugavaid või halvasti istuvaid riideid, võib see põhjustada ebamugavustunnet ja tähelepanu hajumist, mis omakorda võib põhjustada vigu või vähendada üldist rahulolu tööga.

Lisaks psühholoogilisele mõjule patsientidel ja tervishoiutöötajatel, on oluline arvestada ka meditsiinirõivaste praktilisi aspekte. Riided peaksid olema mugavad ja hingavad, võimaldades kerget liikumist ja vältides ülekuumenemist või liigset higistamist. Samuti peaks riietus olema vastupidav ja kergesti pestav, võimaldades sagedast puhastamist, et vältida nakkuste levikut.

Foto: Dickies meditsiiniriided

Vaata selle pildiga seotud lisaainfot SIIT.

Kokkuvõtteks võib öelda, et meditsiiniriided on tervishoius oluline aspekt, millel on praktiline kui ka psühholoogiline mõju nii tervishoiutöötajatele endale kui ka patsiendile. Kui me kanname puhtaid, hästi istuvaid ja professionaalse välimusega riideid, saame suurendada patsientide rahulolu ja usaldust oma võimete vastu, ja samal ajal tõsta ka enda enesekindlust ja rahulolu tööga. Oluline on arvestada ka meditsiinirõivaste praktilisi aspekte tagades, et need oleksid mugavad, vastupidavad ja kergesti pestavad.

Tasub ka märkida, et meditsiinirõivad võivad mõjutada ka tervishoiuasutuse kui terviku tajumist. Patsiendid võivad teha hinnanguid saadud hoolduse kvaliteedi kohta tervishoiuteenuse osutaja välimuse ning asutuse üldise puhtuse ja professionaalsuse põhjal. See rõhutab, kui oluline on investeerida kvaliteetsesse meditsiinirõivaste varustusse ja säilitada puhas ja professionaalne keskkond.

Foto: Cherokee meditsiiniline kombinesoon
Foto: valik Cherokee meditsiiniriideid

Vaata ülemise pildiga (meditsiiniline kombinesoon) seotud lisainfot SIIT. Mannekeenide grupipildiga seotud lisainfot vaata SIIT.

Medkeskus mõistab meditsiinirõivaste tähtsust ja pakub laias valikus tooteid sellistelt usaldusväärsetelt kaubamärkidelt nagu Dickies ja Cherokee. Tootevalikus on erinevaid stiile, suurusi ja värve, et vastata erinevate tervishoiutöötajate vajadustele. Medkeskuses kehtib ka hetkel kampaania, kus pakutakse tasuta tarnet ja tagastust. Tutvu Medkeskuse e-poega lähemalt, et leida enda vajadustele sobivad meditsiinirõivad.

Meditsiiniriietuse psühholoogia: kuidas see mõjutab patsiendi suhtumist ja tervisehoiutöötaja tulemusi
Kuula artiklit

Meditsiiniriietuse psühholoogia: kuidas see mõjutab patsiendi suhtumist ja tervisehoiutöötaja tulemusi

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099