Kuula artiklit
Autor: Velstand Solutions OÜ, Helena Villmann • 15. mai 2023
Kuula artiklit

Kuidas nitriilkindad on meditsiinitööstust revolutsiooniliselt muutnud

Meditsiinitööstuses on ohutus alati prioriteet number üks. Kaitsevahendite kvaliteet ja tõhusus on äärmiselt oluline, et tagada meditsiinitöötajate ja patsientide turvalisus. Üheks kaitsevahendiks, mis on viimasel ajal eriti populaarseks muutunud, on nitriilkindad.

Selles artiklis uurime lähemalt nitriilkinnaste ajalugu, eeliseid ja kasutusviise, et mõista nende tähtsust meditsiinivaldkonnas.

Ajalugu

Nitriilkinnaste algusaegadeks loetakse 1980ndaid, kui maailmas hakkas levima HIV epideemia. Kuna HIV nakkus kandub üle vere ja kehavedelike kaudu, siis oli vajalik välja töötada kindad, mis suudaksid takistada viiruse edasikandumist. Latekskindad olid tookord standardiks, kuid nende poorne struktuur võimaldas viirusel kergesti läbi kinnaste tungida. Seetõttu hakati uurima alternatiive, et kindad oleksid veelgi tihedamad ja vastupidavamad.

Nitriilkindad loodi, et vastata nendele nõuetele. Nitriilkumm on sünteetiline materjal, mida toodetakse butadieen-akrüülnitriil kummist. Nitriilkummi tihedus on palju suurem kui latekskummil, mistõttu kasvas nitriilkinnaste populaarsus kiiresti, muutes kindad võrreldes turul olevate variantidega ohutumaks valikuks.

SharperTek nitriili- ja latekskindaid tootev tehas. Foto: Sharpertek

Eelised

Nitriilkinnaste kõige ilmsem eelis on nende vastupidavus ja tugevus. Nitriilkindad on tõhusaks kaitseks erinevate õlide, kemikaalide, hapete ja muude ainete vastu, mis võivad tavalisi kindaid kahjustada. Nitriilikindad on valmistatud sünteetilisest kummist, mis on vastupidavam ja tugevam kui looduslik kumm, mis esineb latekskinnastes.

Uuringud on näidanud, et vinüülkinnaste PVC molekulide vähene ristseotus võib põhjustada painutamisel või venitamisel kinnaste molekulide eraldumist. See omakorda tähendab, et ka vinüülkindad on vähem vastupidavad venitusele ja pikenemisele võrreldes loodusliku lateksi või nitriiliga. Vähem elastsust ja painduvust tähendab halvemat istuvust ning suuremat tõenäosust, et kinnastesse tekivad kasutamise käigus mikroskoopilised augud. Kinnaste kasutajal kui ka nende käsitletud toodete puhul võib seejärel suureneda ristsaastumise oht.

Vinüül- ja nitriilkinnaste lineaarne molekulaarstruktuur. Foto: Eagleprotect

Nitriilkinnaste teine eelis on nende kasutusmugavus. Nitriilikinnastega töötamisel säilib tundlikkus ja haardetugevus, mis on oluline meditsiinitöötajale, kes peab kinnastega võimalikult täpseid liigutusi tegema. Nitriilikindad sobivad hästi ka pikaajaliseks kandmiseks, kuna nad on hingavad ja tagavad kätele mugava tunde.

Lisaks on nitriilkinnaste hind taskukohane ning need on saadaval erinevates suurustes, paksustes ja värvitoonides vastavalt vajadusele. Kuna nitriilikindad ei põhjusta allergiat, sobivad need hästi ka inimestele, kellel on lateksiallergia.

Nitriilkinnaste eelised loeteluna

1) Kaitseb nakkuste eest: Nitriilkindad on oma koostiselt tihedamad kui näiteks vinüülkindad, mis tähendab, et need ei lase kehavedelikke ega mikroobe nahale.

2) Allergiavastane: Nitriilkindad on valmistatud sünteetilisest materjalist, mis muudab need ideaalseks lahenduseks neile, kes on lateksi suhtes allergilised.

3) Vastupidavus: Nitriilkindad on vastupidavamad kui vinüül- või latekskindad, mistõttu ei purune need nii kergesti.

4) Tundlikkus: Nitriilkindad võimaldavad suuremat tundlikkust kui latekskindad, mistõttu on neid mugavam kasutada meditsiinitööstuses, kus on oluline tunda patsiendi nahka ja pulssi.

5) Kergem kättepanek: Nitriilkindad on kergesti venivad ja painduvad, mistõttu on kindad lihtsamini kätte saadavad võrreldes teiste kinnaste tüüpidega.

Kasutusalad

Nitriilikindad koguvad üha enam populaarsust mitmesugustes tööstusharudes, kus on vaja tõhusat kaitset ja vastupidavust. Lisaks meditsiinilisele valdkonnale kasutatakse nitriilkindaid toiduainetööstuses, laborites, iluteeninduses, puhastusteeninduses ja autotööstuses.

Nitriilikindad on eriti olulised nakkuste leviku ennetamisel, kuna need kaitsevad meditsiinitöötajaid haiguste eest, mis võivad levida kehavedelike ja muude bioloogiliste ainete kaudu. Samuti tagavad nitriilkindad kaitse kemikaalide, bakterite ja viiruste vastu.

Nende kasutamine on tõhus nii nakkuste leviku ennetamisel kui ka kemikaalide, bakterite ja viiruste vastu.

Nitriilkinnaste eelised nagu allergiavabadus, vastupidavus ja mugavus, muudavad need ideaalseks valikuks paljudele inimestele.

Kokkuvõte

Nitriilkinnaste populaarsus kasvab pidevalt tänu nende vastupidavusele, kasutusmugavusele ja taskukohasusele. Kinnaste omadused ja eelised vinüül- ning latekskinnaste ees muudavad need sobivaks erinevate oma ala spetsialistide jaoks: meditsiinitöötajad, iluspetsialistid, toiduainetööstuses töötajad ja ka tavakasutajad.

Kvaliteetsete ja hea hinnaga nitriilkinnaste valikuga saad tutvuda siin. Medkeskus pakub laia valikut ühekordseid kindaid, mis sobivad erinevatele tööstusharudele erinevateks kasutusaladeks. Tänu oma pühendumusele kvaliteedis ja klienditeeninduses on Medkeskus usaldusväärne isikukaitsevahendite müüja Eestis.

Kuidas nitriilkindad on meditsiinitööstust revolutsiooniliselt muutnud
Kuula artiklit

Kuidas nitriilkindad on meditsiinitööstust revolutsiooniliselt muutnud

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099