17. mai 2004
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tiigihüpe perearsti töölaual

Madis Tiik arendab turuliidri kiuste perearsti uut tarkvara PAS ehk interneti tervisepanka

PAS ehk perearsti internetipõhine infosüsteem pidi rakendumajuba aasta algul- kuid praegu rabelevad projektivedajad andmekaitseküsimustega- et saaks programmi perearstidega testima hakata.<br /><br />PAS on valmis ja ootab andmekaitseinspektsiooni luba- raporteeribTiik. Aga mis siis saab- kui perearst töötab PASiga jainternetiühendus kaob? “Siis lihtsalt perearst läheb andmetöötlusesaega viis aastat tagasi- kui tal veel arvutit üldse ei olnud-”vastab Tiik. “Ega töö tegemata ei jää.”<br /><br /><strong>Perearstid  ja Pillesaar</strong><br />Projekti üks investor- panganduses töötav Loit Linnupõld ütleb- etperearstid ise on PASi autorid- sest läbi Madis Tiigi japerearstide seltsi tuli rahulolematuse signaal- et perearstidel eiole korralikku töövahendit.

<br />“Meie lihtsalt korjasime idee üles- panime 4-5 miljonit krooni omaraha ja oleme asja valmis kirjutanud-” räägib Linnupõld.Investeeringu loodab Linnupõld tagasi teenida umbes nelja-viieaastaga- kui asi käima läheb.<br /><br />Madis Tiik täpsustab- et algse tõuke andis tema- tehnoloogiliseltaitas tema klassivend Tallinna Reaalkooli päevilt-infotehnoloogiafirma Helmes looja Jaan Pillesaar ning Pillesaarekaudu liitus partnerina Loit Linnupõld.<br /><br />Möödunud sügisel sõlmisid PASi tellija Eesti Perearstide Selts(EPS) ja PASi autoriõiguste omanik OÜ Perearstide Süsteemidkoostöölepingu- mis tagab perearstide osaluse programmi edasisesarenduses.<br /><br />EPS on maksnud Perearstide Süsteemidele 300 000 krooni PASiväljatöötamiseks. Tiik kulutas kolmandiku oma tööajast PASile ningoli Perearstide Süsteemides palgal konsultandina.<br />Perearstid peaksid saama vastutasuks töövahendi- mis oma headusegavõidab laia poolehoiu.<br />PASil ei ole maailmas eeskuju- ütleb Linnupõld. PASi uudsetlahendust nimetavad projektiosalised Eesti Nokiaks. PAS ei oletavaline tarkvara- vaid teenus nagu internetipank- selgitab Tiik-nagu ta on rääkinud ka Eesti erinevais paigus PASitutvustuskoosolekutel. “See on tervisepank ja me müüme perearstileteenust turvalises keskkonnas-” ütleb Tiik.<br /><br />Kui perearstid küsivad Tiigilt nõu- kas osta praegu uus tarkvaravõi oodata ära PASi tulek- soovitab Tiik oodata- tutvuda PASiga jasiis otsustada. “Me ei sunni kedagi-” kinnitavad Tiik ja Linnupõldnagu ühest suust. “Uus asi peab olema sedavõrra vanast parem- ettõepoolest aitab perearsti tööd kergemaks teha-” ütleb Tiik.<br /><br />“Perearst on nii tark küll- et aru saada- mis on hea-” ütleb Tartuperearst Külvi Peterson PASi teemal kõneldes. “PASi puhul pole tegusundusega ja kavalat plaani kellelgi kellegi arvel suurt kasulõigata siin pole-” kinnitab Peterson- kes EPSi juhatuse liikmenaon hästi informeeritud. PASi reklaamlehel on lause- et PAS aitabperearstil võita kuni 10 tundi vaba aega nädalas. Linnupõldkorrutab need 10 tundi kohe arsti tunnitasuga - rahaliselt on võitmuljetavaldav. Mida perearst vabaneva ajaga peale hakkab? Linnupõldpakub- et patsientide järjekorrad lühenevad. Tiik pakub- et temaarvates võiks perearst end hästi välja puhata.<br /><br /><strong>Medisoft viitab seadustele</strong><br />“Perearstidel kõigil on ju tarkvara olemas ja paratamatult astumeuue tarkvaraga tulles kellelegi varba peale-” tunnistab Tiik.Sellegipoolest söandab ta pakkuda- et PASi käivitamisele järgnevapaari-kolme aastaga võiks 50-60% perearstidest tarkvaragaliituda.<br /><br />AS Medisoft müügijuht Arvi Sinisalu peab seda hinnangutülioptimistlikuks.”Seda tarkvara praegu ei ole olemas jaseadusandlikku ruumi selleks pole-” tõdeb Sinisalu. “Selleks etvõimaldada veebipõhise lahendusega delikaatsete isikuandmetetohutut kontsentratsiooni- peab muutma kümneid paragrahve Eestiseadustes.”<br /><br />Medisoft on perearstide tarkvara turul tegutsenud 8-9 aastat. “Kaksaastat tagasi- kui hakkasime Perearst-2  tegema- mõtlesimemeiegi veebipõhise lahenduse peale-” ütleb Sinisalu. “Niipea kuitekib õigusruum- on ka meil veebipõhine rakendus valmis-” kinnitabta.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099