10. jaanuar 2005
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Geenivaramu saatuse otsustab riigi teadus- ja arendusnõukogu

Rahalistesse raskustesse sattunud sihtasutuse Eesti Geenivaramu edasine saatus peaks selguma veebruari alguses, mil varamu teemat hakkab arutama riigi teadus- ja arendusnõukogu, vahendas BNS.

Rahalistesse raskustesse sattunud sihtasutuse Eesti Geenivaramuedasine saatus peaks selguma veebruari alguses- mil varamu teemathakkab arutama riigi teadus- ja arendusnõukogu- vahendas BNS.<br /><br />“Nõukogu peaks arutama seda küsimust oma järgmisel istungil. Kunaselle esimees on peaminister- siis näeb lõplikult- misgeenivaramust saab-” ütles geenivaramu juhatuse liige AndresMetspalu. “Usun- et lahenduse leiame.”<br /><br />Metspalu sõnutsi on geenivaramusse seni investeeritud 70 miljonitkrooni selline raha- mida ka Eestis lihtsalt niisama maha eivisata.<br /><br />“Geenivaramu pole mõttetu ka nüüd- see on suurim andmekogu- miseales Eestis tehtud. See kvalifitseerub ka rahvusvaheliselt- kuidsuuri küsimusi sellega üksi veel ei lahenda-” ütles ta.<br /><br />Teadus- ja arendusnõukogu sekretariaati juhtiv valitsusearendusnõunik Raul Malmstein ütles BNSile- et veebruari esimestelpäevadel toimuva nõukogu koosoleku päevakorda pole veel kinnitatud-kuid geenivaramu teema kõne alla tulek on võimalik.<br /><br />“Nõukogu ise mingeid rahastamisotsuseid teha ei saa- vaid annabvalitsusele soovitusi ja pakub lahendusi-” selgitas Malmstein.“Kuna nõukogusse kuuluvad mitmed võtmeministrid- siis geenivaramutegevuse jätkamist toetava nõukogu otsuse korral tuleb teemaarutlusele ka valitsuses. Vastasel juhul siis ilmselt mitte.”<br /><br />Sihtasutus Eesti Geenivaramu ja selle rahastaja EGeen lõpetasidlepingu eelmise aasta detsembris. Selle põhjuseks oli ärikliimamuutus ja sellega seoses EGeeni eesmärkide muutumine- ütlesMetspalu. “Väike firma ei suutnud leida meie tegevusefinantseerimiseks raha- samas kui maailma suurtel biopankadel ontaga riigi raha-” märkis ta.<br /><br />Metspalu sõnutsi lõpetati koostöö poolte kokkuleppel- mis tähendab-et peamiselt USA investoreid esindanud EGeen ei nõua tagasigeenivaramusse juba paigutatud 67 miljonit krooni. “Nüüd olemeEGeenist vabad ja saame otsida muid investoreid- EGeeniga kehtinudlepingu ajal me seda teha ei saanud-” lausus Metspalu.<br /><br />Kuna praegu on geenivaramul olemas vaid 10 protsenti 2005. aastaksvajaminevast eelarvest- teatas sihtasutus- et loodab eelkõige riigirahasüstile.<br /><br />Samuti teadus- ja arendusnõukogusse kuuluv rahandusminister TaaviVeskimägi aga kinnitas- et valitsus ei kavatse 2005. aastalgeenivaramu tegevust rahastada- kuid hoolitseb- et juba kogutudandmed saaksid nõuetekohaselt hoitud.<br /><br />Välisfirmade huvi Eesti geeniprojekti rahastada tekib Metspaluhinnangul alles siis- kui on kogutud 100 000 inimese geeniproovid.Praeguseks on proove kogutud umbes 10 000.<br /><br />Aastatel 2005-2007 vajab Eesti Geenivaramu BNSi teatel täiendavaltandmekogumise ja arendustöö rahastamiseks 125 miljonit krooni-sellest 36 miljonit 2005. aastal.<br /><br />Eesti Geenivaramus töötab praegu 28 inimest.

 

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099