18. aprill 2005
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Epstein-Barri viirus võib erituda süljega kuid pärast paranemist

Epstein-Barri viiruse (EBV) DNA kõrge tase püsib infektsioosset mononukleoosi põdenute süljes kuni pool aastat pärast haigestumist. Prantsuse uurijate tõlgendust mööda võib see tähendada- et patsiendid jäävad ka paranemisperioodis kõrgelt nakkusohtlikeks- teatab Reuters Health.

Grenoble’i teadlane dr Patrice Morand otsis kolleegidega EBVDNAd 20 infektsioosset mononukleoosi põdenud patsiendi süljes-vereplasmas ja perifeerse vere mononukleaarsetes rakkudes kuni 180päeva alates haigestumisest. Kontrollgrupi moodustasid kümme tervetEBV kandlusega isikut.

Madalas kontsentratsioonis leiti EBV DNAd kaheksa kontrollgrupipatsiendi süljest. Kahe kontrolli verest ei suudetud DNAdleida.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708