30. mai 2005
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Neerukahjustus võimendab kardiovaskulaarset riski

Viimased uuringud on veenvalt näidanud, et isegi minimaalne neerukahjustus tõstab tohutult kardiovaskulaarsete tüsistuste tekke riski, kusjuures see on märgatav mitte ainult neerufunktsiooni languse korral, vaid ka juba mikroalbuminuuria esinemisel.

Viimased uuringud on veenvalt näidanud- et isegi minimaalneneerukahjustus tõstab tohutult kardiovaskulaarsete tüsistuste tekkeriski- kusjuures see on märgatav mitte ainult neerufunktsioonilanguse korral- vaid ka juba mikroalbuminuuria esinemisel. Sellineseos on kehtiv nii diabeetilise kui ka mittediabeetiliseneerukahjustuse korral.

Glomerulaarfiltratsiooni (GFR) langusel alla 20 ml/minkahekordistub kardiovaskulaarsete tüsistuste esinemise risk. Isegimõõdukas seerumi kreatiniini tõus suurendab balloonangioplastia(<em>percutaneous transluminal coronary angioplasty</em>- PTCA)järgset suremust.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708