12. september 2005
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eks­pert­ko­mis­jon la­hen­das esimesel poo­laas­tal 33 kae­bust

Ter­vis­hoiua­me­ti juu­res te­gut­sev Ars­tia­bi kva­li­tee­di eks­pert­ko­mis­jon ana­lüü­sis tä­na­vu esi­me­sel poo­laas­tal 33 kae­bust, neist arst­lik vi­ga tu­vas­ta­ti 11 kor­ral.

Ter­vis­hoiua­me­ti juu­res te­gut­sev Ars­tia­bikva­li­tee­di eks­pert­ko­mis­jon ana­lüü­sis tä­na­vu esi­me­selpoo­laas­tal 33 kae­bust, neist arst­lik vi­ga tu­vas­ta­ti 11kor­ral. Tä­na­vus­test kae­bus­test kuus esi­ta­ti haig­la­teera­kor­ra­li­se me­dit­sii­ni osa­kon­da­des an­tudtrau­ma­pu­hu­se ars­tia­bi, viis ham­ba­ra­vi jaham­bap­ro­tee­si­mi­se ning kolm häi­re­kes­kus­te ja kii­ra­bitöö koh­ta. Kol­mes kae­bu­ses esi­ta­ti pre­ten­sioo­nenais­tears­ti­de töö koh­ta, pe­rears­ti­de töö koh­ta oliesi­ta­tud kaks kae­bust ja las­tears­ti­de töö koh­ta sa­mu­tikaks kae­bust. Küm­me kae­bust esi­ta­ti seo­ses me­dit­sii­ni­li­seuu­rin­gu või ra­vi käi­gus tek­ki­nud tü­sis­tus­te­ga,kus­juu­res vaid ka­hel ju­hul küm­nest oli tü­sis­tu­setek­ki­mi­ne seo­tud ars­ti te­ge­vu­se­ga. Üks kae­bus seos­tusvähk­kas­va­ja­ga ning üks kae­bus psüü­hi­ka­häi­re­ga. Ühekae­bu­se kor­ral, mil­le ana­lüü­si­mi­sel tõ­de­ti arst­lik­kuvi­ga, kaas­ne­sid kae­bu­se val­lan­da­ja­na kasuht­le­misp­rob­lee­mid. Ku­na Ees­tis te­hak­se ars­ti­de juur­de li­gi ka­hek­samil­jo­nit vi­sii­ti aas­tas ja haig­la­ra­vil vii­bib um­bes 260000 pat­sien­ti aas­tas, siis nen­de ar­vu­de koh­ta ei ole 11arst­lik­ku vi­ga poo­laas­ta koh­ta Ter­vis­hoiua­me­tihin­nan­gul su­gu­gi pal­ju. 2003. aas­tal la­hen­da­tud 78-st juh­tu­mist tu­vas­tasko­mis­jon arst­li­ku vea 19 ju­hul ja mul­lu ana­lüü­si­tud 73-stars­tia­bi and­mi­se juh­tu­mist 24 ju­hul. Ka teis­tes rii­ki­desosu­tub ame­ti tea­tel ars­tia­bi and­mi­se kva­li­tee­di suh­tesesi­ta­tud kae­bus­test põh­jen­da­tuks um­bes kol­man­dik. Kae­bus­te ar­vu suu­re­ne­mist vii­mas­tel aas­ta­tel võibpõh­jen­da­da pat­sien­ti­de õi­gus­tead­lik­ku­se kas­vu­ga.Pä­rast võ­laõi­gus­sea­du­se jõus­tu­mist 2002. a 1. juu­lil onpat­sien­did üha enam ha­ka­nud taot­le­ma oma sea­dus­lik­keõi­gu­si ars­tia­bi saa­mi­sel. Ars­tia­bi kva­li­tee­di eks­pert­ko­mis­jo­ni üle­san­ne onan­da sõl­tu­ma­tu eks­pert­hin­nang pat­sien­di­le osu­ta­tudter­vis­hoiu­tee­nu­se kva­li­tee­di­le. Kui ko­mis­jon ontu­vas­ta­nud arst­li­ku vea, tea­tab ta sel­lest vea tei­nudars­ti­le ja ra­via­su­tu­se­le ning va­ja­du­sel teeberia­la­selt­si­le et­te­pa­ne­ku kont­rol­li­da ek­si­nudme­dit­sii­ni­töö­ta­ja pä­de­vust. Et­te­pa­ne­kuid vas­ta­vat eria­la esin­da­va­le selt­si­leteeb ko­mis­jon ka siis, kui prob­leem pais­tab ole­vat laiemük­sik­juh­tu­mist, näi­teks kui ko­mis­jo­nil te­kib kaht­lu­simõ­ne uu­rin­gu- või ra­vi­mee­to­di suh­tes.MU    SA­MAL TEE­MAL: Lä­tis ava­li­kus­ta­tak­se vi­gutei­nud ars­ti­de ni­med Lä­ti ra­vik­va­li­tee­di ins­pekt­sioo­nil oli ka­vaseel­mi­se nä­da­la lõ­pus ava­li­kus­ta­da ars­tid, kes on omaame­tia­la­ses te­ge­vu­ses rän­galt ek­si­nud. Lä­ti ars­tid onins­pekt­sioo­ni ot­su­sest jah­mu­nud ja nör­di­nud.Ins­pekt­sioo­ni di­rek­tor Ai­ja Mež­sar­ga üt­les eel­mi­senä­da­la al­gul BN­Si­le, et veel po­le ot­sus­ta­tud, kui­dasni­me­de ava­li­kus­ta­mist te­ha – kas pai­gu­ta­da see tea­veter­vis­hoiu­mi­nis­tee­riu­mi või ra­vik­va­li­tee­diins­pekt­sioo­ni võr­gu­kül­je­le. Sa­mas ei vä­lis­ta­nud ta, etpa­tus­te ars­ti­de ni­me­sid ha­ka­tak­se kor­ra­pä­ra­seltaja­kir­jan­du­ses aval­da­ma.Lä­ti Ars­ti­de Lii­du pre­si­dent Vies­turs Bo­ka aval­dasins­pekt­sioo­ni ka­vat­su­se üle häm­mel­dust ning üt­les, et eisaa sel­le idee ees­mär­gist aru – kas sel­le­ga ta­he­tak­sears­te mo­ti­vee­ri­da pa­re­mi­ni töö­ta­ma või pa­ran­da­darii­gis ter­vis­hoiu ta­set. Sa­mu­ti aval­das Bo­ka kaht­lust, kasins­pekt­sioo­nil on üld­se ju­rii­di­list õi­gust sel­li­seidand­meid ava­li­kus­ta­da.Lä­ti ra­vik­va­li­tee­di ins­pekt­sioon on sel aas­talsaa­nud 571 kae­bust, neist 80 tun­nis­ta­ti põh­jen­da­tuks.Kõi­ge roh­kem kae­va­tak­se pe­rears­ti­de töö pea­le. MU

 

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099