12. september 2005
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vii­vi­tu­sed an­giop­las­ti­ka­ga ohus­ta­vad öi­seid in­fark­ti­pat­sien­te

Amee­rik­las­te uu­rin­gu jär­gi pea­vad pat­sien­did, kes saa­vad sü­da­mein­fark­ti öö­si­ti või nä­da­la­va­he­tus­tel, an­giop­las­ti­kat oo­ta­ma lii­ga kaua. Töö­vä­li­sel ajal jõua­vad pat­sien­did prot­se­duu­ri­le ühe tun­ni ja 56 mi­nu­ti­ga, tööa­jal 95 mi­nu­ti­ga, kir­ju­ta­vad CNN ja BBC. Amee­ri­kas keh­ti­vad ra­vi­ju­hi­sed soo­vi­ta­vad pat­sien­did saa­ta bal­loo­nan­giop­las­ti­ka­le era­ko­ra­li­se me­dit­sii­ni osa­kon­da saa­bu­mi­se ajast 90 mi­nu­ti jook­sul. Aja­kir­jas Jour­nal of the Ame­ri­can Me­di­cal As­so­cia­tion aval­da­tud 68 000 pat­sien­dil lä­bi vii­dud uu­ri­mu­se jär­gi pea­vad ne­li pat­sien­ti küm­nest oo­ta­ma prot­se­duu­ri kauem kui kaks tun­di. Au­to­ri­te kin­ni­tust möö­da tõs­ta­vad sää­ra­sed vii­vi­tu­sed pat­sien­di su­re­mi­se ris­ki seits­me prot­sen­di võr­ra. Kaks kol­man­dik­ku sü­da­mein­fark­ti­dest leia­vad aset öö­si­ti ja nä­da­la­lõp­pu­del. Mit­te­tu­lun­du­sü­hin­gu Kai­ser Per­ma­nen­te ning Yale’i ülikooli koos­töös val­mi­nud uu­rin­gu kaa­sau­to­ri dr Har­lan Krum­hol­zi ar­va­tes peak­sid haig­lad leid­ma uu­si või­ma­lu­si, kui­das töö­vä­li­sel ajal prot­se­duu­ri­ga kii­re­mi­ni alus­ta­da saaks. Trom­bo­lüü­ti­li­se ra­vi alus­ta­mi­se osas olu­list eri­ne­vust töö- ja töö­vä­li­sel ajal ei näh­tud, oo­teaeg pi­ke­nes vaid mi­nu­ti võr­ra. An­giop­las­ti­ka oo­teaeg oli see­juu­res pi­ke­ne­nud kõi­ki­des haig­la­tüü­pi­des üle rii­gi. Vaid 26 prot­sen­ti töö­vä­li­sel ajal saa­bu­nud pat­sien­ti­dest jõud­sid prot­se­duu­ri­le ju­his­tes nõu­tud 90 mi­nu­ti­ga, tööa­jal 46 prot­sen­ti pat­sien­ti­dest. Ar­tik­lit kom­men­tee­ri­nud eks­per­ti­de ar­va­tes ei ole uu­rin­gu tu­le­mu­sed ül­la­ta­vad. Töö­ta­jaid on öö­si­ti vä­hem ning on aru­saa­dav, et ra­vi ei ole nii kii­re. Bri­ti Era­kor­ra­li­se Me­dit­sii­ni Lii­du pre­si­den­di Mar­tin Shal­ley ar­va­tes ei oleks mõist­lik ha­ka­ta res­surs­se laia­li pai­gu­ta­ma, vaid koon­da­da need kind­la­tes­se kes­kus­tes­se, et ta­ga­da pa­ri­ma kva­li­tee­di­ga ra­vi­tee­nus.
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099