24. oktoober 2005
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ra­vi­ga­ran­tii on Soo­mes osa ars­ti­de töö­koor­must kas­va­ta­nud

Soo­me Ars­ti­de Lii­du tel­li­tud kü­sit­lu­se jär­gi tun­neb 60 prot­sen­ti seal­se­te ter­vi­se­kes­kus­te ars­ti­dest, et hil­ju­ti jõus­tu­nud ra­vi­ga­ran­tii on nen­de töö­koor­must kas­va­ta­nud. Üle­jää­nud ei ole põr­mu­gi se­da meelt, et töö­koor­mus, -tem­po või -jao­tus oleks muu­tu­nud, tea­tab Hel­sin­gin Sa­no­mat. Märt­si­kuus jõus­tus Soo­mes sea­dus, mil­le jär­gi ga­ran­tee­ri­tak­se pat­sien­di­le ra­vi mõ­nes muus ra­via­su­tu­ses, kui piir­kond­li­kus ük­su­ses ei saa mää­ra­tud aja jook­sul ra­vi kor­ral­da­da. Töö­koor­mus on kõi­ge roh­kem kas­va­nud kind­lat piir­kon­da tee­nin­da­va­tes kes­kus­tes, kus ra­vi­ta­va­te pat­sien­ti­de arv on suur, eri­ti Hel­sin­gi piir­kon­nas ja teis­tes suu­re­ma­tes lin­na­des. Au­gus­tis lä­bi vii­dud kü­sit­lu­se­le vas­tas 850 ars­ti. Poo­led ter­vi­se­kes­kus­te ars­ti­dest on mär­ga­nud, et pat­sien­did saa­vad kes­ku­se­ga ühen­du­se en­di­sest kii­re­mi­ni. Iga nel­jas arst ar­vas, et pat­sien­did jõua­vad nen­de vas­tu­võ­tu­le nüüd kii­re­mi­ni. Pat­sien­ti­de­le elu­ko­ha jär­gi mää­ra­tud ars­ti­de suu­ri­maks prob­lee­miks oli ra­vi va­ja­va­te pat­sien­ti­de suur hulk. Ars­ti­de liit on uu­ri­nud ka ela­nik­kon­na ko­ge­mu­si. Ra­vi­ga­ran­tii keh­tes­ta­mi­se jä­rel on 74 prot­sen­ti ko­da­ni­kest se­da meelt, et ter­vi­se­kes­kus­te­ga saab ühen­dust näi­teks te­le­fo­nit­si pii­sa­valt kii­res­ti. 65 prot­sen­ti ar­vab, et ars­ti vas­tu­võ­tu­le pää­seb pii­sa­valt lü­hi­ke­se aja jook­sul. 86 prot­sen­ti ter­vi­se­kes­kus­test abi ot­si­nud pat­sien­ti­dest on saa­dud ra­vi­ga vä­ga või üs­na ra­hul, ra­hu­lo­le­ma­tust väl­jen­das vaid 13 prot­sen­ti neist. Ra­hu­lo­lu oli suu­rem väi­kes­te oma­va­lit­sus­te ela­ni­ke seas. Kü­sit­lu­se ela­nik­kon­nas viis Soo­me Ars­ti­de Lii­du tel­li­mu­sel te­le­fo­nit­si lä­bi Ta­lous­tut­ki­mus Oy, sel­le­le vas­tas 1000 15–79-aas­tast soom­last. Vas­ta­nuist 63 prot­sen­ti oli ra­vi­ga­ran­tii jõus­tu­mi­se jä­rel ter­vi­se­kes­ku­ses käi­nud või te­le­fo­ni teel ühen­dust võt­nud.
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099