21. november 2005
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

JUHTKIRI:

Ra­vim ja relv

Ra­vim ja relv Sõ­na võib ol­la na­gu ra­vim. Sii­ras, hea, toe­tav, õi­gelhet­kel öel­dud sõ­na. Kes teak­sid se­da veel pa­re­mi­ni kuimit­te meie le­he lu­ge­jad. Sa­ge­li tu­le­vad pat­sien­did ars­tijuur­de just ra­vi­va sõ­na oo­tu­ses.Aga sõ­na võib ol­la ka na­gu relv. Pa­ha­taht­lik, va­he,va­lel het­kel öel­dud sõ­na. Aja­ki­ri Ees­ti Arst kir­ju­tas mõ­ne aas­ta eest, et 20.sa­jan­di lõ­pus tu­li me­dit­sii­ni kaks suurt muu­tust: PCR(po­lü­me­raa­sa­hel­reakt­sioon) ja In­ter­net. Vii­ma­se mõ­ju onula­tus­li­kum, plah­va­tus­li­kult kas­vas hai­gus­te jara­vi­mi­te, hai­ge­te ja ra­vi­ja­te koh­ta käi­va in­forah­vus­va­he­li­ne kät­te­saa­da­vus. Tä­nu In­ter­ne­ti­le ole­me kõik, ars­tid ja pat­sien­did,nii tar­ge­mad kui haa­va­ta­va­mad. Asi toi­mib, ku­ni kõikosa­poo­led läh­tu­vad sel­lest, mis on hea ja õi­ge, ehktei­si­sõ­nu ee­ti­kast. Pa­ra­ku see nii ei ole. Nnsõ­na­va­ba­dus on kaa­sa too­nud ka sel­li­se näh­tu­se, mil­lekoh­ta on nüüd ka­su­tu­se­le võe­tud lau­sa uus sõ­na – leim. Seeon mõ­ni­ta­va, sol­va­va või vih­ka­mist le­vi­ta­va si­su­gasõ­num. Leim on ne­ti näi­li­selt ano­nüüm­ses kesk­kon­nas niile­vi­nud, et sel­le ees ei saa enam sil­mi kin­ni pi­gis­ta­da."Ti­ku­vab­rik" Del­fi avas ko­gu­ni uue ko­du­le­he www.leim.ee,et tõr­ju­da sin­na need kom­men­tee­ri­jad, kes ei os­kasõ­na­tik­ku­de­ga üm­ber käia. Läi­nud nä­da­la­va­he­tu­sel ko­gu­ne­sid maail­main­fo­teh­no­loo­gia­hiiud tipp­koh­tu­mi­se­le, etkoos­kõ­las­ta­da ne­tia­va­rus­te kont­rol­li­meh­ha­nis­me.Ees­ti Aja­kir­ja­ni­ke Liit kor­ral­das ree­del se­mi­na­ri"In­ter­net ja ee­ti­ka". Üle-eel­mi­sel nä­da­lal esi­nesTal­lin­nas rah­vus­raa­ma­tu­ko­gus tun­nus­ta­tudvii­rus­tõr­jes­pet­sia­list Jev­ge­ni Kas­pers­ki, kes onmuu­hul­gas veen­du­nud: "Ano­nüüm­sus in­ter­ne­tist kaob, mui­dutu­leb bar­dakk!" Ta soo­vi­tab võt­ta ka­su­tu­se­le süs­tee­mi,mis või­mal­dab iga kom­men­tee­ri­ja isi­kut kind­lakste­ha. Me­dit­sii­niuu­di­sed avas oma ko­du­le­he­kül­jelar­tik­li­te kom­men­tee­ri­mi­se või­ma­lu­se al­les sel aas­tal.Rõõ­mus­tab, et meil jul­geb ena­mik sõ­na­võt­jaid esi­ne­da omani­me all ning lei­mi­mi­se­ni ei ole kee­gi las­ku­nud.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708