22. oktoober 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Miks haige kaotab teadvust? Tegevusjuhis teadvuskaotuse puhul.

Elu jooksul kogeb teadvuskaotust 27% inimestest. Sünkoop mõjutab elukvaliteeti sarnaselt krooniliste haiguste põdejatega (nt reumatoidartriit, psühhiaatrilised haigused). Leitud on kõigi viie funktsiooni häirumist – mobiilsus, tavaaktiivsus, enesehooldus, valu/düskomfort, ärrituvus/depressioon.

<strong>Epidemioloogia<br /></strong>Elu jooksul kogebteadvuskaotust 27% inimestest.<br />Erinevad elanikkonna rühmades läbi viidud uurimused näitavad-et:<br />   - lastel vanuses kuni 18 aastat esineb sünkoopi15%-<br />   - meestel vanuses 40-59 aastat 10-aastase perioodijooksul - 16%-<br />   - naistel vanuses 40-49 aastat 10-aastase perioodijooksul - 19%-<br />   - 70 aasta vanustel 10-aastase perioodi jooksul -23%.

<strong>Füüsiline vigastus sünkoobitulemusel<br /></strong>Sünkoobiga patsientidest 6%-l esinevadkaasuvalt luumurrud- õnnetusjuhtumid mootorsõidukitega- 29%-lväiksemad vigastused (verevalumid). Korduva sünkoobiga tekib 12%-lluumurdusid ja pehmete kudede vigastusi.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099