4. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti arstide keskmine palk juba üle kahe riigi keskmise

Eesti tervishoiusüsteem on tervikuna saanud väga positiivseid hinnanguid ning meie kogemust kasutatakse sageli hea näitena.

 Hiljutine Euro Health Consumer Index nimetab Eestiarstiabi Euroopa Liidus tervishoiu hinna ja kvaliteedi suhte osasparimaks. See aga ei tähenda- et meil arenguruumi ei oleks.<br /><br />Palju on olnud juttu sellest- et tervishoiukulude osakaal SKPst onEestis liiga väike. Selles vaates on tõsi- et Eesti tervishoiukuludkasvavad Euroopa Liidu keskmisest pisut aeglasemalt. Siin on agamitu probleemi. SKP sõltub paljudest parameetritest- mis võivadmuutuda ja mida on raske prognoosida. Näiteks viimase kolme aastajooksul korrigeeris Statistikaamet näitajat neli korda- sest SKParvestusmetoodikat uuendati Euroopa Liidu nõuete järgi. Nii muutustervishoiuteenuste kogukulude osakaal SKP-st neli korda. OsakaalSKP-st ei väljenda aga tegelikku vajadust. Samuti pole kindlatseost riigi tervishoiukulude mahu ja rahvastiku tervise vahel- sestainult nende põhjal ei tea me- millises riigis on inimesed tervemadja tervishoid kvaliteetsem. Nii ei saa ka tervishoiukuludesuurendamise või vähendamise otsuseid langetada üksnes SKPprotsendile tuginedes.<br /><br />Kindlasti on meditsiinitöötajate palk üks olulisi tervishoiurahastamise küsimusi. See teema kerkib esile igal aastal ning siinoleme teinud ka edusamme. Eesti arsti tänane miinimumpalk on 18 800krooni- seda lisatasudeta. Ka õdede ja hooldajate palk on tõusnud.Eesti arsti arvestuslik keskmine palk 24 500 krooni ületab tänakahekordse Eesti keskmise töötasu. Ka teistes edukates Euroopariikides on see suhe üsna sarnane.<br /><br />Tähtis on- et Eesti meditsiin areneks tervikuna. Mitte üksnes palk-vaid tänapäevased töötingimused- parimad tehnoloogiad- ravimid-arsti-patsiendi suhted- klienditeenindus ning olmetingimused onolulised. Arstiabi on üks tervik- olgu see ennetustöö- ravi võitaastumine. Iga osa eraldi ning kõik osad koos.

Autor: Maret Maripuu- sotsiaalminister

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099