4. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hooldekodukohtadest suur puudus

Kuna Eesti rahvastik vananeb kiires tempos on viimastel aastatel tekkinud ka puudus hooldekodukohtadest.

Hooldusasutuste Direktorite Ühenduse aseesimehe Valter Koppelütles Postimehele- et praegu järjekorras üle kolme tuhande inimese.Veel mõne aasta eest oli paljudes hooldekodudes kogu aeg paar vabakohta- kuid praegu on järjekorrad veninud kuni saja inimeseni. Kunainimeste keskmine eluiga aina suureneb- kasvab ka hooldekodudepotentsiaalsete klientide arv. Koppeli sõnul on järjekorrad pikemadjust sügiseti- kui inimeste tervis ilmamuutuse tõttu halveneb.Peamist probleemi näeb ta just hooldekandeasutuste vähesuses.Õnneks on kohalikud omavalitsused hakanud üha rohkem selle pealemõtlema ning on tänavu panustanud piisavalt hoolekandeasutustetöötajate palkadesse- mida tõsteti keskmiselt 22 protsenti.Sotsiaalministeeriumi teatel on valmimas uus hoolekandeseadus-millega määratakse kindlaks hoolekandeasutuste teenusteleesitatavad üleriigilised nõuded. Seal sätestatakse selgemaltomavalitsuste kohustused- et kõik vajalikud teenused igas Eestiotsas olemas oleksid. Ministeeriumi teatel on plaanis läbi mõeldaka hooldussüsteemi rahastamine ja leida vastus küsimusele- midateha siis- kui väikese omavalitsuse jaoks on oma hooldekodu loomineväga kallis. Kuna Eestis on hoolekandeasutused peamiselt kohalikeomavalitsuste õlul- ei oska ministeerium öelda- kui palju oleksEestis tegelikult vaja selliseid hooldekodusid.

Autor: Violetta Riidas

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708