Autor: Ketlin Beljaev • 18. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Noorarstid rambivalguses

Sadakond pediaatrit kuulab 22.-23. veebruaril noorte kolleegide ettekandeid, mille valmimisel on alles ametisse asunud lastearste ja residente juhendanud kogenud ametivennad.

<strong>Sadakond pediaatrit kuulab 22.-23. veebruaril noortekolleegide ettekandeid- mille valmimisel on alles ametisse asunudlastearste ja residente juhendanud kogenudametivennad.</strong><br /><br />Eesti Lastearstide Seltsi juhatuse president Ülle Einberg ütles- etviiendat aastat peetava konverentsi eesmärk on see- et värskedtohtrid saaksid esinemiskogemuse ja räägiksid oma ala aktuaalsetestteemadest. Kahte parimat ettekandjat premeeritakse kümne tuhandekrooniga.<br />Einberg tõstis konverentsi programmist esile avapäeva- milkeskendutakse põhiliselt vastsündinute terviseprobleemidele. Eritipäevakajaline on tema sõnul väikese gestatsiooniajaga enneaegsed janende haigestumus - vaadatakse 2002. ja 2007. aastadünaamikat.<br />„Loomulikult on enneaegsete seas pimedaid- kurte ja sügavaidinvaliide- aga suurte kogemustega on läinud ikka paremaks-“ ütlesEinberg arengu kohta. <br />Teise tähtsa teemana tõi seltsi president välja kaasasündinudhüpotüreoosi sõeluuringu- mida alustati Eestis 1996. aastal ja onka mujal Euroopa riikides läbi viidud. Nüüdseks on valminudkümneaastaste- kellel vastsündinuna diagnoositi kilpnäärmealatalitus- analüüs.<br />Aastas sünnib 4-5 last- kellel on hüpotüreoos. Kolmandal elupäevalvõetakse uuelt ilmakodanikult sünnitusmajas testkaardile vereproov-mis saadetakse Tartusse geneetikakeskusesse. Kui vastus osutubkahtlaseks või liiga kõrgeks- siis uuritakse vastsündinutedasi.<br />Sõeluuring on Einbergi sõnul tähtis- sest selle haiguse ravil saabmääravaks kiirus. „Ravi peab olema väga varajane. Kui seda onalustatud kolme elunädala jooksul- siis need lapsed arenevadnormaalselt ja on meie jaoks päästetud. Hilisema raviga võibtekkida pöördumatu ajukahjustus-“ selgitas ta.<br />Konverentsi teisel päeval räägitakse näiteks ägeda kopsupõletikudiagnoosist ja ravist. Levinud haigusest tuleb Einbergi sõnul ikkarääkida- sest muutuvad haiguse tekitajad ja osadel tekitajateltundlikkus.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099