Autor: Triinu Laan • 27. aprill 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aspiriin võib ära hoida kolorektaalvähi

Pikaajaline aspiriini kasutamine võib kaitsta mehi soolevähi eest, kuid tulemus ei kaalu üles suurest doosist tingitud gastroenteroloogilisi terviseriske.

Pikaajaline aspiriini kasutamine võib kaitsta mehi soolevähieest- kuid tulemus ei kaalu üles suurest doosist tingitudgastroenteroloogilisi terviseriske.<br /><br />Võrreldes aspiriini mittetarvitavate inimestega- oli meestel- kesmanustasid kuus kuni 14 tabletti aspiriini nädalas- risk haigestudasoolevähki 28% väiksem. Meestel- kes tarvitasid nädalas rohkem kui14 tabletti aspiriini- oli risk soolevähki haigestuda veelgiväiksem- tervelt 70%- leidis Massachusettsi üldhaigla arst Andrew T. Chan koostöös kolleegidega.<br /><br />Aspiriini preventiivne mõju avaldus ainult meestel- kes tarvitasidravimit järjepidevalt vähemalt kuus aastat. Naiste soolevähkihaigestumise riski aspiriin ei vähendanud.<br /><br />Uuringu käigus jälgiti 18 aasta jooksul 51 529 meest. Antudajaperioodil diagnoositi vaatlusalustel meestel 975 kolorektaalvähijuhtu.<br /><br />Uuringu järgi oli aspiriini vähemalt kaks korda nädalas tarbivatelmeestel risk haigestuda soolevähki väiksem. Samas selgus- et kuimehed lõpetasid aspiriini tarbimise- taastus vähki haigestumiserisk nelja-viie aasta jooksul.<br /><br />Edasised uuringud peavad tõestama- kas vähki haigestumiseennetamise tõenäosus kaalub üles aspiriini tarvitamisest tingitudteised terviseriskid.<br /><br />Gastroenterology 2008;134:21-28

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099