12. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Teadlased: mõned verepreparaadid on eluohtlikud

USA teadlased leidsid, et hemoglobiinipõhised vereasendajad võivad põhjustada südameinfarkti ja koguni surma.

<strong>USA teadlased leidsid- et hemoglobiinipõhisedvereasendajad võivad põhjustada südameinfarkti ja kogunisurma.</strong><br />Verepreparaatide ohutuses hakati kahtlema juba 1996. aastal- kuidikkagi arendatakse jätkuvalt välja uusi taolisi tooteid- mis kakasutust leiavad.<br />Ameerika Marylandi tervishoiu instituudi teadlased eesotsas CahrlesNatansoniga otsisid vahemikus 1980-2008 avaldatud ametlikkevereasendajatega seotud katseid- mille raames esines südameinfarktivõi surma. Uuriti ka ravimiameti komisjonide vereasendajaidpuudutavaid märkmeid.<br />Kokku leidsid teadlased 16 uuringut- milles testiti viit erinevattoodet ja vaadeldi 3711 patsienti. Kümnes uuringus olidkatsealusteks erineva operatsiooni läbi teinud patsiendid- viieskatses vaadeldi traumapatsiente ja ühes uuringus südameinfarktiläbi põdenud patsienti.<br />16 uuringust 12 esines patsiendi surma. Neist 164 juhul olipatsienti ravitud vereasendajaga. Võrreldes 123 surmajuhtumigakontrollrühmades- teeb see verepreparaadid  teistestravimitest 30 protsendi võrra eluohtlikumaks.<br />Verepreparaatidega ravitud patsientidel oli ka 2-7 korda suuremtõenäosus südameinfarkti tekkeks: vereasendajaga ravitudpatsientidest oli uuringu lõppedes tekkinud infarkt 59 patsiendil-kontrollrühmades vaid 16 patsiendil. Detailsem analüüs kinnitas- etseos verepreparaatide ning surma ja südameinfarkti vahel püsisolenemata konkreetsest tootest või patsiendist.<br />Surmajuhtumite analüüsi põhjal järeldasid teadlased- etvereasendajatega seotud uuringute meta-analüüs oleks võimaldanudravimi- ja toiduametil nende toodete ohtlikkuse juba 2000. aastalvälja tuua.<br />“Kui ravimiamet oleks tol hetkel uuringutele moratooriumi määranud-saanuks järgnevate uuringute käigus toodetest tingitudsurmajuhtumeid ja infarkte ennetada-” tõdesid Natanson ja temakolleegid. Samas nenditi- et tol ajal polnud see info teadlastele-avalikkusele- asutuste revisjonikomisjonidele ega kakonkureerivatele vereasendajate tootjatele kättesaadav.

<em><br />Journal of the American Medical Association tõlkis TiinaLuht</em>

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099