Õnnetused röövivad Eestis liiga paljude laste elud

Eesti on Euroopa esirinnas ühe kurva
näitaja poolest – tihti hooletusest tingitud traagiliste õnnetuste tõttu saab
meil alla 14-aastasi lapsi surma suht shy;arvuna viis korda rohkem kui näiteks
Rootsis.

Aastatel 2003–2007 lahkasid Eesti Kohtuekspertiisi Instituudi kohtuarstid kokku 228 väikest surnukeha. 99 lapsukest olid jõudnud elada vähem kui aasta, 64 surid enne kooliikka jõudmist ning 65 lapse elutee lõppes 7–14-aastasena, kirjutas Postimees.

Kõigi nende laste puhul oli politseil alust kahelda, et nad ei surnud loomulikku surma ehk näiteks haigustesse, vaid hukkusid välistel põhjustel – näiteks õnnetusjuhtumite või isegi tapmiste tõttu.

Lahanguaruannete ja teiste riikide statistika võrdluse põhjal hiljuti valminud uuringust ilmneb, et kui laste tapmiste või enesetappude osas on Eesti näitajad n-ö normi piires ehk samasugused nagu enamikus Euroopa riikides, siis õnnetused röövivad meilt mitu korda rohkem lapsi iga saja tuhande alla 14-aastase kohta kui Rootsis, Soomes, Inglismaal, Saksamaal või Prantsusmaal.

Eesti näitaja on kõrgem isegi Läti ja Leedu omast, jäädes samas alla Venemaa samasugusele arvule.

Uuringu tulemused näitasid, et kaks kolmandikku kohtuekspertide lahkamislauale jõudnud lastest suri õnnetuse tagajärjel. Kuigi paljud neist hukkusid näiteks liikluses saadud vigastuste tõttu, hämmastas uuringu koostajaid kummaliste ja kergesti ärahoitavate õnnetuste suur osakaal, nentis uurijate töörühma eestvedaja, Tartu Ülikooli kohtuarstiteaduse professor ja kohtuekspertiisi instituudi asedirektor Marika Väli.

Nii näiteks sai mitu väikelast surma nii, et jäi aiast üle ronides jope- või pusakraega aiateiba külge rippuma ja poos end niimoodi üles. Mitu järelevalveta jäetud väikest last kägistasid end õnnetu juhuse läbi mängu käigus.

Lisa kommentaar

  • Ketlin Beljaev

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.