Soomes lisandub kiiresti laste esimese tüübi diabeeti

Kõige rohkem maailmas põevad 1. tüübi
diabeeti alla 15aastased lapsed Soomes.

Haiguse esinemine on kasvanud alates 1950. aastast viiekordseks. Kansanterveyslaitose (rahvaterviseamet) uuringus vaadeldi 1. tüübi diabeedi esinemise arengut alla 15aastastel lastel aastatel 1980-2005.

1950 aastast tõusva esinemissagenemise põhjal oletati, et aastaks 2010 diagnoositakse Soomes 50 uut haigusjuhtu sajatuhande lapse kohta aastas. Ennustatud tase saavutati aga juba 2000. aasta alguses ning 2005 aastaks põeb 1. tüübi diabeeti 64 last sajast tuhandest. Kõige kiiremini kasvas esinemissagedus alla 5aastastel lastel. Selles vanuserühmas haigestub igal aastal keskmisel 4,7% lastest. Tõusu taga on tõenäoliselt osaliselt ka tundmatud keskkonnategurid, millede mõjul haigestub varasemast suurem osa geneetiliselt alteid lapsi.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.