Autor: Violetta Riidas • 27. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maripuu kohtus tervishoiu esindajatega

Täna tutvustati Sotsiaalministeeriumis sotsiaalpartneritele riigi majanduse hetkeseisu, kavandatavat lisaeelarvet käesolevaks aastaks, riigieelarve koostamise protsessi ja Eesti Haigekassa 2009-2012 aasta eelarve prognoosi.

Rahandusministeeriumi ja Eesti Panga esindajate sõnul on tööjõuturul palgakasv olnud kiirem, kui see oleks Eesti majandusele kohane. Eesti majandusareng on üldjoontes sarnane sügisel prognoosituga. Eesti Panga poolt tutvustatud majandusprognoos toetab mõõdukat eelarve korrektsiooni 2008. aastal ning leiab, et see on vajalik 2009-2010 aastat plaanides.

Sotsiaalparteritele anti ülevaade ka 2008. aasta eelarvekärbetest tervisesektoris. Kulud Sotsiaalministeeriumi valitsemisalas vähenevad kokku 990 368 846 krooni – see on 2,5% valitsemisala kogueelarvest. Ministeerium rõhutas, et seoses eelarve kärbetega ei muudeta ühtegi seadust ja säilivad kõik seadusega ettenähtud toetused, samuti pension. Kärbete tõttu ei jää ellu viimata erinevad rahvatervise ennetusprogrammid, küll aga on edasi lükatud uute programmide käivitamine.Eesti Haigekassa esindajad olid seisukohal, et majanduskasvu aeglustumist arvestades tuleb 2009. aastal piirhinnas sisalduvat palgakomponenti planeerida selliselt, et see võimaldaks tagada ravikindlustussüsteemi jätkusuutlikkus. Kui jätkata Haigekassa eelarve planeerimist nõukogu poolt eelmisel perioodil kinnitatud põhimõtete alusel ka aastatel 2009-2012, tuleb 2010. aasta tulem negatiivne ning pikemas perspektiivis ei ole võimalik tagada tervishoiusüsteemi stabiilset arengut ravikindlustuse vahenditest. Eesti Haigekassa nelja aasta prognoos planeeritakse kinnitada tänavu aasta juunis.Eeloleval nädalal toimuvad läbirääkimised Rahandusministeeriumi ja Sotsiaalministeeriumi vahel 2009. aasta eelarve baasi osas.Kohtumisel osalesid Sotsiaalministeeriumi, Rahandusministeeriumi, Riigikogu Sotsiaalkomisjoni, Eesti Panga, Eesti Haigekassa, Arstide Liidu, Haiglate Liidu, Tervishoiutöötajate Kutseliidu ja Õdede Liidu esindajad.Arutelu tervishoiu rahastamisest jätkub 16. juunil Sotsiaalministeeriumis, kui on kinnitatud Eesti Haigekassa nelja aasta kulude ja tulude planeerimise põhimõtted ning selgunud 2009. aasta eelarve vähendamise täpne maht.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708