Autor: Violetta Riidas • 30. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Novaator: Nanotehnoloogia uued terviseohud

Hiljuti avaldati uurimus, et nanotorukesed mõjuvad sissehingatuna kopsudele sarnaselt asbestikiududele. Nüüd on aga leitud, et ka fullereenid võivad lihtsasti tungida inimese keharakkudesse, kuhu neid sugugi vaja ei ole.

Kasutades arvutisimulatsioone leidsid Calgary ülikooli biokeemikud Peter Tieleman ja Luca Monticelli, et kuuekümnest süsiniku aatomist koosnevad fullereenid on võimelised läbima rakumembraani ilma seda vigastamata, vahendas novaator.ee.Tielemani simulatsioon näitab, et fullereenid võivad rakumembraanis lahustuda, sellest läbi liikuda ning teiselpool uuesti formeeruda, kirjutas Science Daily.Fullereenid on juba tööstuslikus kasutuses. Neid kasutatakse mitmesugustes materjalides, kuid andmed fullereenide mürgise mõju kohta on siiani olnud äärmiselt puudulikud. On läbi viidud uurimusi, mis näitavad, et fullereenid suudavad läbida aju ülejäänud keha verevarustusest eraldavat hemato-entsefaalset barjääri. Seega on oluline teada saada, kas fullereenid võiksid ajurakke kahjustada ning kui see nii on, siis tuleb senisest märksa rangemalt jälgida, et fullereenid keskkonda reostama ei pääseks.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099