17. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

RNA aitab ennetada kopsuvähki

Uuringutest on selgunud, et ribonukleiinhappe(RNA) kood on abiks kopsuvähi prognoosimisel juba enne kliiniliste sümptomite avaldumist.

Ameerika kliinilise onkoloogia ühingu (ASCO)konverentsil esitleti Saksamaa teadlaste uuringut kopsuvähi varajase diagnoosimise võimalusest RNA (ribonukleaarhappe) baasil. Teadlased töötasid välja kopsuvähi diagnoosimisel baseeruval RNA koodi, mis võib aidata kaasa kopsuvähi varajasele prognoomisele. Teadlaste raporti väitel on RNA koodis näha kopsuvähi spetsiifiline profiil. Teadusuuringu juhtivteadlase Thomas Zander´i väitel aitab RNA koodi baasil saadud informatsioon diagnoosida kopsuvähki 88% täpsusega ja seda juba enne kliiniliste sümptomite ilmnemist. Dr. Zanderi sõnul on kopsuvähki suremus suur kuna seda diagnoositakse praegu sageli liiga hilja. Seatle, Washingtoni Ülikooli vähimeditsiini professor ja (ASCO) esinaine Julie Gralow nimetas uuringut küll alles ettevalmistavaks kuid paljulubavaks.

Autor: Kristina Kruuse-Tezak

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099