8. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus MRI kujutis näitab ka kopsu mikrokahjustusi

USA radioloogiaprofessor Chengbo Wang on välja tulnud uudse magnetresonants-tomograafia tehnoloogiaga, mille tulemusel saadud kujutis aitab leida ka mikrostruktuurilised kahjustused astmahaigete kopsukudedes.

MRI magnetresonantskujutis tuvastas esimest korda astmapatsientidel sügaval kopsukudedes mikrostruktuurilised kahjustused. Selleks kasutati erilist tüüpi MRI-tehnoloogiat avastamaks kopsudes mikrostruktuurilisi muutusi, mis aitavad mõista astma patofüsioloogilist olemust, vahendas ScienceDaily.com.

Kokku uuriti 14 tervet vabatahtlikku ja 14 raskekujulise astmavormiga patsienti. Katsealused hingasid heelium 3 gaasi, mis näitas MRI skanneeritaval kopsupildil, kuivõrd sügavale kopsudesse gaasi liikus. Teadlased leidsid, et heelium 3 aatomid liikusid astmaatikute kopsudes sügavamale kui tervetel katsealustel, viidates seega väikesele erinevusele kopsustruktuuris astmaatikute ja tervete katsealuste vahel.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099