Puhkus on kohustuslik

Tööandjal ei ole õigust jätta puhkust
andmata ja töötajal ei ole õigust puhkusest loobuda. Puhkamine on nii töötaja
õigus kui ka kohustus.

Puhkuseaja määrab üldjuhul tööandja puhkuste ajakava koostamisel, kirjutas Maaleht. Puhkuseseaduses on erandina näidatud töötajad, kes ise võivad puhkuseaega valida: naine vahetult enne ja pärast rasedus- ja sünnituspuhkust või vahetult pärast lapsehoolduspuhkust, mees vahetult pärast lapsehoolduspuhkust või naise rasedus- ja sünnituspuhkuse ajal, vanem, kes kasvatab kuni 7aastast last, alaealine ja tööga seotud tervisekahjustuse järgselt töövõime osaliselt kaotanud töötaja.

Vanemal, kes kasvatab 7-10aastast last, on õigus saada puhkust lapse koolivaheajal. Puhkuse valiku õigusega töötajad peavad oma puhkuse aja tööandjale ütlema juba jaanuaris, siis on tööandja kohustatud just selle aja puhkusegraafikusse kirja panema.

Puhkuseseaduses öeldakse sõna-sõnalt nii: tööandjal ei ole õigust jätta puhkust andmata ja töötajal ei ole õigust puhkusest loobuda. Seega on puhkamine mitte ainult töötaja õigus, vaid lausa kohustus. Iga tööaasta kestel peab inimene saama puhkust vähemalt 14 kalendripäeva järjest, ülejäänu võib poolte kokkuleppel viia muule ajale samal tööaastal, liita järgmise tööaasta puhkusega või anda mõnel muul ajal järgmisel tööaastal.

Lisa kommentaar

  • Katre Pilvinski

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.