4. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ärevus lapsepõlves võib täiskasvanuna tekitada sageli pingeseisundit

USA Wisconsini emotsionaalse tervise uurimisinstituudi ja rahva tervise ja meditsiiniülikooli psühhiaatria osakonna uuringu kohaselt reageerivad liigse ärevuse ja häbelikkuse all kannatavate inimeste ajud mitmeid kordi intensiivsemalt stressile ka siis, kui otsene ärev olukord puudub.

Äreva iseloomuga lastel võivad hiljem välja kujuneda ärevushäired, depressioon ja ravimisõltuvus, kirjutas ScienceDaily.com. Teadlased uurisid laste mudelina kasutatavate noorte ahvide rahutut käitumist ja stressihormoonide taset. Ahvid olid klassifitseeritud ärevuse astme järgi. Siis lasti neil olla turvaliselt puuris koos oma puurikaaslastega, olla üksi või kohtuda võõra isikuga.

Katsealustele süstiti FDG radioaktiivset ainet, mis valgustab aju aktiivsed osad PET monitoril. Selgus, et see ajuosa, mis reguleerib emotsioone nagu võitle või põgene, oli ärevatel ahvidel tunduvalt rohkem aktiviseerunud nii ohtlikes kui ka turvalistes situatsioonides. Kui ahve testiti aasta hiljem reageerisid nad erinevatele situatsioonidele palju ärevamalt kui nende rahulikud kaaslased.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099