Rinnavähk meestel avastatakse enamuses hilises staadiumis

Olgugi et enamik rinnavähipatsiente on
naised, esineb ligi 1% juhtudest haigus meestel. Sageli avastatakse haigus
meestel aga hilises staadiumis.

ScienceDaily.com andmetel analüüsiti meesterinnavähi uuringus haiguslugusid 146 rinnavähidiagnoosiga meespatsientidel, kel oli haigus diagnoositud aastatel 1990-2007. Leiti, et diagnoosimise hetkel oli ligi 50% meestest haigus juba edasi arenenud lümfidesse, kust vähk võib kiiresti levida teistesse organitesse.

Kõik patsiendid tegid läbi operatsiooni, 48 neist said radioaktiivset ravi, 100 neist said kemoteraapiat või hormonaalset ravi. Pärast 5,2aastast jälgimist oli ellujäämisprotsent 80% neil, kel haigus oli avastatud varajases staadiumis ja 44% neil, kel avastati haigus juba hilisemas staadiumis suurte vähkkasvajate näol.

"Rinnavähk meestel on harva esinev ja seega mitte eriti laialt tuntud haigus. Seda ravitakse nagu naiste rinnavähki, kuigi see on histoloogiliselt erinev. Kui rinnavähki hakatakse ravima varajases staadiumis, allub see hästi hormonaalsele ravile, paremini veel kui naistel,“ rääkis onkoloog Marina Garassino.

"Tähtis on aga teada, et meespatsiendid ei pööra mügarikule rinnas suurt tähelepanu, millele järgnebki hilinenud diagnoos. Seega on oluline haiguse avastamine varajases staadiumis. Hetkel viime läbi molekulaarset kudede uuringut paremate ravivõimaluste leidmiseks. Paremad teadmised meeste rinnavähist tagab parima kaasaegse ravi,“ kinnitas Garrasino.

Lisa kommentaar

  • Kristina Kruuse-Tezak

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.