Briti teadlaste geenipaljastused aitavad miljoneid haigeid

Briti teadlased saavutasid tõsise
läbimurde, jõudes jälile seitsme väga tavalise haiguse geneetilistele
tekkepõhjustele.

Inimgenoomi suurimas analüüsis murti muu hulgas lahti ka diabeedi, artriidi ja kõrgvererõhutõve geneetilised saladused. Avastuste abil on võimalik välja töötada paremad raviviisid miljoneid inimesi vaevavatele haigustele, kirjutas The Guardian Unlimited.

Uusi tehnikaid kasutades uuriti tuhandete patsientide DNAd ning teadlased leidsid ühiseid geneetilisi jooni ka südamehaiguste juhtudes.

Oxfordi Ülikooli professor Peter Donnelly, kes 9 miljoni naela (pea 200 miljonit krooni) maksva läinud programmi juhtis, ütles: „Tänu sellele, et meie uuring suutis neid haigusi põhjustavad geenid kindlaks teha, peaks teadlastel nüüd olema võimalik paremini aru saada, kuidas haigus tekib, millised inimesed on suurimas riskigrupis ja aja jooksul on võimalik välja töötada ka tõhusamaid ja enam isikuga seotud ravivorme.“

Uurides 17 000 inimese DNAd, tegi 50 uurimisgruppi kindlaks 24 uut geneetilist seost bipolaarse meeleoluhäire, Crohni tõve, südamereuma, 1. ja 2. tüüpi diabeedi, reumaatilise artriidi ja kõrgvererõhutõve kohta, tuues päevavalgele seni teadaolevatest haigustega seotud geenidest kaks korda rohkem geene.

Seni oli geenide ja haiguste vahelisi seoseid peamiselt otsitud sugulasi uurides. Uuriti väheseid juhtumeid ja nende sugulasi, kellel oli suurema risk samasse haigusesse haigestuda. Värske uuring aga läheneb ülesandele teisiti.

Uuringus analüüsisid teadlased iga haiguse kohta 2000 patsienti ja võrdlesid tulemusi 3000 kontrollgrupi terve vabatahtlikuga. Igas proovis jälgiti umbes 500 000 geneetilist erinevust.

Peamised leiud

Crohni tõbi. Leiti kaheksa uut seost, mis tõstavad inimese vastuvõtlikkust haigusele. Kui inimese DNAst leitakse kas või üks neist, on tema risk Crohni tõppe haigestuda varasemast 40% suurem.

Diabeet. 1. tüübi diabeedi riskile viitab nüüd neli uut genoomipiirkonda, uuringus kinnitati ka 2. tüübi diabeedi geneetiline komponent.

Bipolaarne meeleoluhäire (maniakaalne depressioon). See väljendub äärmiselt suurte tujukõikumistena, tekitades probleeme umbes 100 miljonil inimesel üle maailma. Paljud uuringus avastatud geenid paistavad olevat olulise tähtsusega, määrates ära, kuidas närvirakud ajus üksteisega suhtlevad.

Südamereuma. Uuringus leiti mitu genoomipiirkonda, mis tõstavad südamehaiguse riski. Risk kasvas 50% inimestel, kel on haiguse kahest variandist esindatud üks. Neil, kel on olemas mõlemad variandid, on risk peaaegu kaks korda kõrgem. Südamereuma on Suurbritannia enimlevinud surma põhjustaja, nõudes igal aastal 105 000 inimelu.

Hüpertoonia (kõrgvererõhutõbi). Uurijad arvavad, et kõrge vererõhk on põhjustatud paljude asjaolude ühismõjust, sh kolmest geenist, mis uuringus avastati. Haiguse käes kannatab üle maailma umbes miljard inimest.

Reumaatiline artriit. Projektis leiti kolm genoomipiirkonda, mis arvatavasti haigust tekitavad.

Täielikud uurimuse tulemused avaldati eile ajakirjas Nature and Nature Genetics.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.