9. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vähisurmade vähenemist USAs seostatakse haridusega

Nelja peamise vähivormi tõttu on USAs alates 1990ndate algusest surnud järjest vähem inimesi, uurijate hinnangul on selle tinginud haridustaseme tõus.

Atlantas Emory Ülikoolis ja Ameerika Vähiühingus korraldatud uuring näitas, et kopsu-, rinna-, eesnäärme- ja soolevähist tingitud surmajuhtumid 25-64aastaste ameeriklaste seas 1993.-2001. aastani on enim vähenenud nende inimeste seas, kellel on vähemalt 16aastane ehk kõrgharidus. Erand oli mustanahaliste naiste suremus kopsuvähi tõttu, mis on jäänud samale tasemele, kirjutas reuters.com.

Alla 12aastase haridusega (st vähem kui keskharidusega )inimeste puhul aga langes vähisurmade arv vaid rinnavähki põdenud valgete naiste seas. Alla 12aastase haridusega inimeste seas kasvas valgete naiste kopsuvähki suremus ja mustanahaliste meeste soolevähki suremus, ülejäänud juhtudel püsisid suremusnäitajad vaatlusperioodi algusega samal tasemel.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099