Röntgenpildile on võimalik jäädvustada ka viirusi

California ülikooli teadlasterühm eesotsas
Jianwei Miaoga on loonud meetodi, mille abil saab röntgenkiirguse abil uurida ka
üksikuid viirusi.

Seni pole röntgenkiirgust orgaaniliste süsteemide uurimisel eriti kasutatud, sest see eeldab, et uuritav materjal oleks kristallilise struktuuriga, nagu seda on näiteks metallid, vahendas fyysika.ee Physicsworldi uudist.

Kuigi juba 1950ndatel on uuritud röntgendifraktsiooni meetodite abil ka suuremaid bioloogilisi molekule, võib seda pidada bioloogiliste ühendite juures pigem erandiks, sest röntgendifraktsiooni kasutamine on võimalik vaid nende üksikute biomolekulide juures, mida saab kristalliseerida.

Miao töörühma füüsikud ja bioloogid nimetavad ise oma meetodit röntgendifraktsioon mikroskoopiaks, mis hõlmab uuritava objekti kiiritamist koherentse röntgenkiirgusega, tekkinud difraktsioonipildi intensiivsuse mõõtmist ja väljuva röntgenkiirgusekiirguse suhteliste faaside arvutamist.

Miao loodab, et tema väljatöötatud meetod leiab laialdast rakendamist viiruste, biomolekulide ja rakkude mõõtmisel.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.