Vähihaiguse ravi ja tervenemine sõltub elukohast

Majanduslikud erinevused, arstiabi ja
vähiravi kättesaadavus mõjutavad maailma riikide ulatuses vähihaiguse ravi
ja tervenemise ebavõrdsust, kinnitati teadlaste uuringu ülevaates
veebiajakirjale The Lancet Oncology.

"Rikastes riikides on vähihaiguste ravi ja taastumise postiivsed näitajad globaalselt suure ulatusega,” selgitas Londoni troopilise meditsiini ja hügieeni kooli epidemioloogiaprofessor Michel Coleman.

Uuring kinnitab ebavõrdust valgete ja afroameeriklaste vahel USA-s, kus erinevused on suured mitte ainult osariikide vaid lausa suurlinnade kaupa.

Coleman on kindel, et erinevused erinevate riikide erinevates regioonides on seotud arstiabi kättesaadavusega. "Küsimus ei ole teatud riigi arstide kompetentsuses vaid arstiabi ja meditsiiniteenuste üldise kasuteguriga”, lisas Coleman.

Antud uuringu jaoks kogus Coleman oma meeskonnaga ligi 1,9 miljoni vähihaige andmed - kokku 31-st riigist. Kasutades eri riikide vähihaiguste registreid, võrdlesid teadlased viie aasta ulatuses rinnavähi, käärsoolevähi, eesnäärmevähi ja pärasoolevähi ravi tulemuslikkuse postiivseid ja negatiivseid näitajaid.

Globaalselt jagunevad riikide positiivsed näitajad järgmiselt:

USA on edukas rinna -ja eesnäärmevähi ravimisel. Jaapan meeste käär– ja pärasoolevähi ravimisel. Prantsusmaa on edukaks osutunud naiste käär- ja pärasoolevähi ravimisel. Kanadas ja Austraalias on väga kõrged positiivsed näitajad enamus eelpool loetletud vähihaiguste ravimisel. Alzeeria juhib paraku negatiivsete näitajate poolest, kus suremus on kõrge.

USA-s on erinevused osariikide ja linnade sisesed. New Yorgis on negatiivsete näitajate osakaal suur. Wyomingis on väga suur suremus pärasoolevähki. Idaho on edukas pärasoole vähi ravis ja Seattles eesnäärme vähi ravis. Hawail on aga üldse kõige paremad vähihaiguste ravinäitajaid USA-s.

Suur erinevus on vähihaiguse ravis afroameeriklaste ja valgete vahel - kusjuures positiivsed näitajad kalduvad valgete kasuks. Siin sõltub kõik sellest, millises staadiumis vähk on diagnoositud.
Märkimisväärne erinevus on USA ja Euroopa vähiravi tulemuslikkuse vahel, kusjuures USA-s on näitajad ligi 34% paremad kui Euroopas.

Euroopas jaguneb vähihaiguste ravi tulemuslikkus riikide kaupa järgmiselt:

Rootsi on edukaks osutunud rinnavähi ravis. Prantsusmaa käär- ja pärasoolevähi ravis. Austria eesnäärme ravis ning kõige madalamad näitajad olid Poolas ja Slovakkias.

Uuringu autori arvates aitab vähihaiguste raviuuring anda hea ülevaate riikide kaupa ning aidata kaasa vähiravi diagnoosimise paranemisele.

"Kui tervisesüsteemis on vähi diagnoosimine aeglustunud, sest pole spetsialiste, radioteraapia aparatuuri või üldse mitte midagi, siis ei saa loota vähiravis mitte mingisuguseid positiivseid tulemusi ja seega on ka ellujäämisnäitajad väga madalad,”selgitas Coleman.

Ameerika vähiliidu juhataja arst Elmer Huerta arvates võtab uuring väga hästi kokku põhjuse, miks elukoht mängib suurt rolli vähihaiguse ravimisel ja ellujäämisvõimalusel.

"Vähk on surma põhjustajana maailmas teisel kohal. Tervisekindlustus ei pane vähiravile suurt rõhku. Maailm peab üles ärkama, tundma kohvi lõhna ja mõistma, et vähki saab vältida ja varakult diagnoositud vähki saab ravida,” märkis Huerta.

Lisa kommentaar

  • Kristina Kruuse-Tezak

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.