1. august 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

E- sigaretti käsitletakse ka Eestis ravimina

Eesti ravimiamet ütles, et e-sigareti kujul on tegemist meditsiiniseadmega ning nikotiinikapsel on ravim.

Ravimitega kauplemine interneti vahendusel on aga Eestis keelatud. E-sigarettidega internetis kauplemine on Eestis keelatud... aga Elgery OÜ,e-sigarettide müügiesindaja Eestis, on siiski endale osanud mõningaid müügiõigusi välja kaubelda. Ühesõnaga, e-sigaret asub selles hallis tsoonis, kus suhtumine temasse sõltub kellegi veenmisoskusest ja kellegi heast tahtest.

Ravimiametil ei ole kaalukaid argumente, riigiasutuse põhjendused on valdavalt sedalaadi, et "mõnedes Euroopa riikides" on seda ravimiks peetud. Praeguseks on Elgery OÜ saavutanud kokkuleppe, et "E-sigareti seadet ja 0 protsendise nikotiinisisaldusega kapsleid on lubatud müüa vaid juhul, kui turustatav meditsiiniseade vastab meditsiiniseadme seadusele".Tegelikult väljendub Ravimiameti ebamäärastes vastustes samasugune nõutus nagu hipi-ajastu koolidirektrissidel, kes püüdsid miniseelikuid ära keelata ja korjasid matemaatikatundides kokku taskukalkulaatorid. Kui nikotiin on ravim seetõttu, et temaga saab ravida nikotiinisõltuvust, siis võiks ka kasiinod lugeda haiglateks, kus ravitakse mängusõltuvust, märgib Eesti Ekspress oma artiklis.Samasugune peataolek valitseb paljudes riikides. On riike, kus e-sigaret on võrdselt kõikide teiste maailma leiutistega poeriiulitel vabalt saada, on ka sama konservatiivse suhtumisega riike nagu Eesti.Ravimid saavad turustusloa siis, kui nad on läbinud viieaastase katseaja ning uuringud, mis maksavad 350 000 eurot. Kuna aga e-sigaret nuputati välja vaevalt paar aastat tagasi, siis mõistagi pole keegi saanud teda viis aastat testida.Hinnavõrdlus (tervisest rääkimata):• e-sigaret ise: umbes 1400 krooni,• ühe suitsupaki jagu "ainet", s.t 1 kapsel - umbes 25 kroonipakk ehtsaid sigarette - umbes 40 krooniRiigid, kus e-sigaret on legaalne, s.t tunnistatud alternatiivsigaretiks:• Inglismaa, Holland, Itaalia, Hispaania, Prantsusmaa, Saksamaa, Iirimaa.• Ülejäänud riikides räägitakse e-sigaretist kui ravimist.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099