Autor: Triin Tabur • 21. august 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rasedusaegne stress võib järeltulijal skisofreeniat põhjustada

Rasedad naised, kes kannatavad sõjatsoonis viibides psühholoogilise stressi all, võivad suurema tõenäosusega sünnitada lapse, kellel areneb hilisemas eas välja skisofreenia.

Uuringu autori Dolores Malaspina M.D., M.Sc.P.H ja kolleegide sõnul on kõnealune stress selline, mida inimene tunneb selliste katastroofide korral nagu maavärin või orkaan, terrorirünnak või raske isiklik kaotus, kirjutas EurekAlert!.

Koguti 1964 kuni 1976 aastatel Jeruusalemmas sündinud 88829 inimese andmed. Araabia-Iisraeli sõja keerises (1967. aasta juunis) teise raseduskuu ajal ema üsas olnud ilmutasid märkimisväärselt enam skisofreeniajuhtusid järgneva 21 kuni 33 aasta jooksul. Ühtlasi näitas uuring, et muster oli soospetsiifiline ja haigusest olid mõjutatud rohkem naised kui mehed.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099