Brokolis sisalduv ühend võib säästa kopsuhaigeid

Brokolis sisalduv keemiline ühend
sulforafaan võib aidata piirata haigusi põhjustavate kopsukahjustuste teket.

Nimelt avastasid Suurbritannia teadlased, et sulforafaan suurendab inimese kopsurakkudes NRF2-nimelise geeni aktiivsust, kaitstes seeläbi kopse mürkainete tekitatavate kahjustuste eest, vahendas <a href="http://www.tarbija24.ee" target="_blank">Tarbija24</a> BBC News´i.

John Hopkinsi nimelise meditsiinikooli uurijad leidsid, et suitsetajatel, kel oli kaugelearenenud krooniline obstruktiivne kopsuhaigus (KOK), oli geeni NRF2 aktiivsus tervetest inimestest madalam. Uurijate hinnangul vastutab mainitud geen mitmete kehast toksiine väljutavate mehhanismide töö eest.

Hiirtega tehtud katsetest selgus, et NRF2 töö häirimine põhjustas kopsuhaiguse emfüseemi ägedat avaldumist. Emfüseemi käes kannatavad ka paljud kaugelearenenud KOKiga patsiendid.

Uurijate sõnul võib NRF2 aktiivsuse tõstmine olla võtmeks KOKi edasiarenemist peatavate tõhusate ravimeetodite väljatöötamisel. Uuringus tõestati, et brokkolis sisalduv sulforafaan suudab sigaretisuitsuga kokku puutunud rakkudes NRF2 aktiivsust taas tõsta.

Uuringut juhtinud doktor Shyam Biswal ütles, et NRF2 abil inimeste kopsude töö soodustamine on uudne strateegia, millele tuleks pühendada edasisi uuringuid.

Briti Kopsufondi esindaja ütles, et selgitamaks, kas hiirtega saadud tulemused ka inimeste kohta kehtivad, tuleb korraldada edasisi uuringuid, kuid kolmele miljonile KOKi käes kannatavale Suurbritannia elanikule on teadlaste avastused tähtsaks uudiseks.

Lisa kommentaar

  • Ketlin Beljaev

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.